Uutiset

Hattulalainen Esa Ek Vuoden rauhanturvaaja

Suomen Rauhanturvaajaliitto on valinnut Vuoden rauhanturvaajaksi Afganistanissa palvelleen vääpeli Esa Ekin.

Hän on 39-vuotias ja kotoisin Hattulasta. Suomessa hän työskentelee puolustusvoimien palveluksessa.

Vuoden rauhanturvaaja valittiin jo neljännen kerran.

Vääpeli Ek on palvellut Afganistanissa Suomalaisen kriisinhallintajoukon (SKJA) yhteyshenkilönä Afganistanin kansallista armeijaa kouluttavassa OMLT-ryhmässä (Operational Mentoring and Liaison Team) Maimanassa.

Perusteluiden mukaan hän on osoittanut erityistä ammattitaitoa palvelustehtävissään sen kaikilla osa-alueilla. Ekin ammattitaito on vaikuttanut huomattavasti koko hänen joukkonsa tehtävien onnistumiseen vaativissa olosuhteissa. Ek on myös vastuuntuntoinen, ammattitaitoinen ja kaikille esimerkiksi kelpaava rauhanturvaaja, sanotaan perusteluissa.

Viime vuoden syyskuun 24. päivänä tapahtuneessa itsemurha-ajoneuvon iskussa Ek toimi ajoneuvon kuljettajana. Hän esti iskun onnistumisen ja pelasti sekä oman että palvelustovereidensa hengen. Ek kotiutui Afganistanista maaliskuussa.

-Tiesin tarkalleen, mitä tehdä, kun näin potentiaalisen itsemurhapommittajan suuntaavan autonsa kohti ajoneuvomme keulaa. Niitä tilanteita oli harjoiteltu jo kotimaassa, ja koulutus jatkui Afganistanissa. Tärkeintä on pysyä koko ajan valppaana, aiemmin Kosovossa palvellut Ek toteaa.

Suomen Rauhanturvaajaliitto on kaikkien suomalaisten rauhanturvaajien veteraani- ja maanpuolustusjärjestö. (HäSa)

Päivän lehti

25.1.2020