Uutiset

Hattulalainen lähiliha käy kääntymässä Hyvinkäällä

Hattulalaiset lihakarjankasvattajat Erkki Lassila ja Petteri Mäkelä yrittivät muutama vuosi sitten tarjota omien nautojensa jauhelihaa Parolan keskuskeittiön käyttöön.

Selvitysten jälkeen kävi kuitenkin ilmi, että kunta oli tehnyt pitkät hankintasopimukset, eikä lähilihan toimittaminen keittiölle ollut siksi mahdollista.

-Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka vaikeaa on saada lähiruokaa sinne, missä sen käyttö todella vaikuttaisi eli suurkeittiöihin, sanoo Mäkelä.

-Lähiruuan suosimisesta on puhuttu pitkään, mutta käytäntö on jotakin muuta.

Lassila ja Mäkelä kertovat, että esimerkiksi joissain Euroopan maissa keskuskeittiöiden elintarvikehankinnoissa voidaan painottaa lähituotantoa. Samaa on kokeiltu joillakin seuduilla Suomessakin.

-Mutta useimmiten hinta ratkaisee ja se rajaa pientuottajat aika tehokkaasti pois, miehet sanovat.

Hyvinkää hyvä paikka leikkaamolle

Lassilan ja Mäkelän Hattula Hereford-tuotemerkillä markkinoitava liha on suomalaisittain erikoisuus, koska sitä myydään niinkin lähellä kuin 10 kilometrin säteellä tuotantopaikasta eli Parolan K-kaupassa sekä Hämeenlinnan Citymarketeissa

Päämarkkina-alue on pääkaupunkiseutu, jossa hattulalaista naudanlihaa myy useampi iso elintarvikeliike.

-Harva yksittäinen lihakarjatila pystyy myymään ympärivuotisesti suoraan liikkeisiin, kuten me. Moni tila myy tuotteitaan satunnaisesti kauppoihin ja lisäksi lähilihaa saa suoramyynnistä ja maatilatoreilta, Petteri Mäkelä kertoo.

Lassilalla ja Mäkelällä on myös oma teurastamo. Teurastamolta ruhot kuljetetaan Hyvinkäälle leikattaviksi ja sieltä ne päätyvät suoraan kauppoihin ilman välikäsiä.

-Hyvinkää on leikkaamolle ihan hyvä sijaintipaikka, koska suurin osa lihasta menee pääkaupunkiseudulle. Hattulaan ja Hämeenlinnaan tuleva lihakin kulkee hyvin lyhyen matkan verrattuna isojen teurastamojen kuljetuksiin.

Asiakkaat osaavat kysyä lähituotteita

Parolan K-supermarketin kauppias Mervi Kivistö kertoo, että kaupan valikoimissa on pyritty pitämään lähellä tuotettua ruokaa. Esimerkiksi paikkakunnan pihvilihaa oli tarjolla jo K-market Paronin aikaan, ja se on pysynyt valikoimissa uudessakin kaupassa.

-Tietyille alueille vakiintuvat tietyt paikalliset tuotteet, joita asiakkaat osaavat kysyä. Meillä on esimerkiksi hämeenlinnalaisten leipomoiden leipiä ja pullia, joita on toivottu, Kivistö kertoo.

Hämeenlinnan seudun kauppojen valikoimissa on tarjolla useimmiten lähiseudun kasviksia ja vihanneksia sekä leipomotuotteita. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020