Uutiset

Hattulalaiseläimet lähtevät tienraivaajina Ruotsiin

Karvalaama Gilgamesh ja alpakka Ylitalon Marina ovat pioneereja, mutta tuskin käsittävät sitä itse. Eläimet ovat ensimmäiset lajiensa edustajat, jotka myydään Suomesta ulkomaille, kertovat kasvattajat Pirkko Kivikari ja Tommi Ylitalo. Aikaisemmin näitä kamelieläimiä on vain tuotu ulkomailta Suomeen.

Kivikari ja Ylitalo toivovat kaksikosta päänavausta tuottoisille vientimarkkinoille.

-Meillä on ollut jo pidempään haaveena, että saisimme niin hyvän katraan, että siitä saisi eläimiä vientiinkin, Ylitalo kertoo.

Ruotsiin myytävät Gilgamesh ja Marina eivät ole mitään tavallisia nelijalkaisia, vaan yksiä niistä harvoista alpakoista ja laamoista Suomessa, jotka ovat koulutuksen jälkeen läpäisseet terapiaeläimiltä vaadittavan moniosaisen testin. Eläimiä käytetään toimintaterapiassa, ja niiden kanssa tehdään vierailuja erilaisiin laitoksiin, esimerkiksi vanhainkoteihin.

Juuri eläinten kyvyt saivat ruotsalaiset kiinnostumaan niistä. Länsinaapurissa alpakoita ja laamoja ei ole vielä käytetty terapiaeläiminä.

-Siellä on kiinnostusta aloittaa terapiatoiminta, mutta siihen tarvitaan valmiiksi koulutetut eläimet, Kivikari kertoo.

-Kerrankin olemme täällä jossain asiassa Ruotsia edellä, hän naurahtaa.

Lempeitä, rauhallisia ja siistejä

Kivikarin ja Ylitalon mukaan alpakoiden ja laamojen käyttämistä terapiaeläiminä puoltavat monet seikat: lempeä ulkonäkö, rauhallinen luonne ja hajuttomuus. Erityisen tarkkoja eläimet ovat siitä, mihin ne tekevät tarpeensa: papanoita ei pudotella mihin vain.

-Kun laitoksissa käydään, eläimet eivät koskaan tee käytäville papanan papanaa. Välillä tullaan sitten jalat ristissä ulos, Kivikari kertoo.

Kivikari ja Ylitalo tekevät yhteistyötä toimintaterapeutin kanssa, joka suunnittelee terapiaan osallistuville omanlaisen ohjelman. Siihen voi kuulua eläinten taluttelua, hoitamista tai ihan vain yhdessäoloa.

-Joskus terapiasta voi käydä se, että istuu kesäpäivänä kivellä ja tarkkailee eläimiä, Kivikari sanoo.

Terapiaan, jalostukseen ja lemmikeiksi

Alpakat ja laamat ovat Suomessa vielä verraten uusia kotieläimiä. Ensimmäiset alpakat tuotiin vuonna 2002 – juuri Hattulaan.

-Mehän tämä hulluus aloitettiin, Ylitalo sanoo hymyillen.

Ensimmäiset laamat saapuivat puolestaan paria vuotta myöhemmin.

Kivikarin ja Ylitalon alpakka- ja laamakatras käsittää tällä hetkellä parikymmentä päätä. Viisi niistä on läpäissyt terapia-alpakalta tai laamalta vaadittavan testin. Kaikkiaan tällaisia eläimiä on Suomessa kymmenkunta.

Terapiatoiminnan lisäksi tilalta on myyty eläimiä jalostuskäyttöön ja lemmikeiksi.

-Hoitamaan koiran virkaa, Ylitalo naurahtaa.

Monelle ihmiselle tulee erityisesti laamasta ensimmäisenä mieleen sylkeminen, mutta Kivikarin mukaan eläimet sylkevät todellisuudessa erittäin harvoin – ja silloinkin vain lajitovereitaan.

-PR-työtä on vielä tehtävänä, hän sanoo. (HäSa)