Kolumnit Uutiset

Hattulalta kevään kunniaksi byrokratian kukkanen

Meinasi hattulalaisena omakotiasujana mennä Fiskarsin harava päreiksi, kun kuuli kunnan uusimmasta älynväläyksestä parhaaseen kevään pihatöiden aikaan.

Aikaisemmin niin näppärä systeemi, jossa kunta on ottanut vastaan haravointijätettä – lehtiä ja risuja – ilmaiseksi Rahkoilan maankaatopaikalla keväisin ja syksyisin, on päätetty muuttaa maksulliseksi. Alle kahden kuution kuorma maksaa nyt siis 8 euroa.

Syyksi ”verollepanoon” kunnanisät mainitsevat tämän lehden uutisessa sen, että ilmaista dumppausta hyödynsivät ahkerasti myös muiden kuntien asukit. Onpa törkeää!

Sen nyt tietää takuuvarmasti, mitä maksullisuudesta seuraa.

Laittomat risukasat alkavat taas roihuta yhdellä jos toisellakin pihalla, ja palokunnat ajavat pillit soiden turhien hälytysten perässä ympäri maakuntaa. Ei järkeä.

Lehtikasoja tai puutarhajätteellä täytettyjä mustia roskasäkkejä ilmestyy tien poskiin ja kunnan maille, missä ne lojuvat hamaan tappiin. Ei kiva.

Vaihtoehto ei ole sekään, että jättää pihansa siivoamatta. Ei kaunista.

Veronmaksajana ei kauheasti mieltä ylennä, kun viimeisetkin kunnan kädenojennukset vedetään pois.

Eihän siinä mitään, jos asuu rivitalossa ja haravoitavaa lääniä on pari neliötä ja maankaatopaikalle kärrättävää kertyy pari roskasäkillistä.

Isossa pihassa on isosti hoidettavaa, ja välillä täytyy tehdä pensaille ja puille isojakin uudistuksia. Yksikin syksy veimme pihaltamme 14 peräkärryllistä kamaa Rahkoilaan. Lyhyellä matematiikalla se tekisi 112 euron laskun. Kalliita risuja.

Ja jos nyt vielä jotenkin pystyy nielemään palvelun muuttuvan maksulliseksi, sairaan vaikeaa on käsittää systeemiä, jolla maksu peritään.

Kuntalainen siis joutuu etukäteen käymään lunastamassa maksukupongin kunnan palvelupisteestä Juteinitalosta, joka on avoinna kolmena päivänä viikossa ja sellaisina kellonaikoina, jotka eivät töissä käyvää palvele. Järki hoi!

Kyseessä on oikea byrokratian kukkanen, josta ei hattulalaisena kovin ylpeä voi olla. Aivan kuin Venäjällä asuisi. Ihmisiä juoksutetaan luukulta toiselle, ja vieläpä moisen asian takia.

Ei kyseessä voi olla kunnalle niin suuri rahallinen sampo, että homma kannattaa.

Pikemminkin tällä kylvetään aivan turhaan pahan siemen kunnan himoitsemien ja puheissa arvostamien omakotiasujien/veronmaksajien ja päättäjien välille.

Ehkä ongelma pitää ratkaista niin kuin kollega ehdotti – ajellaan risu- ja lehtikuormassa olevan peräkärryn takalauta auki sinne kunnan palvelupisteeseen Juteinitalolle sitä hemmetin maksukuponkia hakemaan. Eiköhän sitä viimeistään siinä Juteinitalon pihassa huomaa, että tulikin hukkareissu.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic