Uutiset

Hattulan ja Tyrvännön naimakauppa oli sopuisa

40 vuotta sitten Tyrvännössä valmistauduttiin tavallista juhlavampaan uudenvuoden vastaanottoon, sillä se oli samalla itsenäisen Tyrvännön kunnan viimeinen.

Myös tänä uutenavuotena Tyrvännössä kokoonnutaan, mutta tällä kertaa kylätalolle eli entiselle Lahdentaan koululle, muistelemaan 40 vuoden takaista kuntaliitosta. Pieni porukka otti varaslähdön kuluneella viikolla.

Pöydän ääreen kokoontui muun muassa neljä Tyrvännön viimeisen kunnanvaltuuston jäsentä: Kauko Hyvärinen (kesk.), Jouni Koski (lib./kok.), Reino Pietilä (sd.) ja Antti Perhola (kesk.). Kaikki muistavat, ettei liittyminen Hattulaan herättänyt kiivaita tunteita, kun päätös lopulta vuonna 1970 tehtiin.

-Liittymistä pidettiin molemmin puolin hyvänä ratkaisuna, meillä ja Hattulassa. Tilanne oli selvä, ei me oltaisi tultu toimeen yksin, sanoo Lahdentaan koulun opettajana työskennellyt Jouni Koski.

Kauko Hyvärinen muistelee, ettei valtuustossa käytetty edes yhtäkään puheenvuoroa, kun liitoksesta päätettiin.

Vaikka ratkaisu oli sopuisa, sitä edelsi koko 1960-luvun kestänyt vääntö asiasta. Loppujen lopuksi Hattulaa ja Tyrväntöä ajoivat yhteen sekä valtion että Hämeenlinnan toimet.

Lue lisää Hämeen Sanomien Sunnuntai-sivuilta.

Päivän lehti

6.6.2020