Uutiset

Hattulan matkailun vetonaulaksi ehdotetaan puutarhakylää

Ulkopuolisen silmin Hattulan matkailun vetonaulaksi nousee hotelli Petäyksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön varaan rakentuva Hattulan puutarhakylä eli Hattula Garden.

Näin tiivisti Hattulan juuri valmistuneen matkailusuunnitelman sen laatineen Creamentors Oy:n toimitusjohtaja Jari Palonen.

-Tämä oli meille ihan ilmeinen asia, kun tarkastelimme Hattulaa. Se ei tietenkään ole kaikki, mitä Hattulan matkailu voi tarjota, mutta se on kärki, johon kannattaisi panostaa, Palonen sanoi torstaina suunnitelman julkistamistilaisuudessa hotelli Petäyksessä.

Suunnitelmassa Petäys Resort ja Hamk:n Lepaan yksikkö on nimetty myös hankkeen vetureiksi, mitä kummankin tahon edustajat hieman toppuuttelivat.

-Tämä toimintamalli kiinnostaa ja olemme yhteistyössä varmasti mukana, mutta veturin roolia vierastamme. Petäyksen kehittämisessä paljon riippuu siitä, saadaanko alueen infra eli vesijohto, viemäri ja kevyen liikenteen väylä kuntoon, sanoi Aimo Bonden.

Hän toimi aiemmin Petäyksen liiketoiminnasta vastaavan Etelä-Hämeen Lomat Oy:n toimitusjohtajana ja on nyt sen hallituksen erityisasiantuntija.

Myös Hamk:n Lepaan yksikön ja kuntayhtymän edustajat vakuuttivat yhteistyöhalujaan, mutta muistuttivat, että toiminnan pääpaino on edelleen koulutus eikä matkailubisnes.

-Meillähän on nytkin matkailua niillä alueilla, mitkä tukevat opetusta, ja teemme yhteistyötä esimerkiksi Petäyksen ja Hämeen Matkailun kanssa nyt ja jatkossakin. Mutta tämä on vähän iso paketti meille, sanoivat Hamk:n Lepaan yksikön johtaja Kaarina Hänninen sekä kuntayhtymän talousjohtaja Mirja Pöhö.


Yhteisyritys ei sytytä

Kehittämissuunnitelmassa on myös hahmoteltu sitä, millä tavoin Hattulan matkailuyritysten kannattaisi järjestäytyä.

Palosen mukaan yksi vaihtoehto olisi, että matkailutoimijat perustaisivat yhteisyrityksen, joka kokoaisi matkailutarjonnan yhteisen brändin alle ja kehittäisi lisää tarjontaa ja esimerkiksi juuri Lepaan liiketoimintaa.

Tilaisuuteen osallistujat tyrmäsivät yhteisyrityksen monella suulla, sillä sen katsottiin olevan kankea ja hankala.

Kehittämiskeskus Oy Hämeen toimitusjohtaja Heikki Hietanen lupasi, että Kehke ja Hämeen Matkailu ”ottavat koppia” palautteesta.

-Hattulan matkailuyrittäjien yhteinen verkkosivusto voisi olla hyvä alku. Sitähän kehittämissuunnitelmassakin on esitetty.

Hämeen Matkailun toimitusjohtajan Raija Forsmanin mukaan suunnitelmasta käy selvästi ilmi, että Hattulassa on lukuisia hienoja matkailukohteita.

-Mutta isolla kirkolla Hämettä ja Hattulaa ei vielä tunneta. Jonkinlainen organisoitumismalli yhteistyölle siis tarvitaan, vaikkakaan ei välttämättä yhteisyritystä, hän sanoi.

Hattulan matkailun kehittämissuunnitelma on teetetty hattulalaisten yrittäjien aloitteesta. Työn toimeksiantajana on ollut Kehke ja rahoitus on tullut Hämeenlinnan seudun koheesio- ja kilpailukykyohjelman kautta. (HäSa)