Uutiset

Hattulan ydin saa oman kyläkirjan

Rahkoilan koululla Aulangontien ja Pälkäneentien kainalossa istutaan kutakuinkin Hattulan ytimessä. Näin sanovat Kaija Nurmela ja Virve Angelma, jotka ovat pitkään keränneet tietoja nykyisestä kotikylästään.

– Sata vuotta sitten Parola ei ollut vielä mitään muuta kuin asema, kun taas Rahkoilassa asutusta oli ollut jo pitkään, sanoo Nurmela.

Hänen isänsä suvun juuret Rahkoilassa ulottuvat 1800-luvun loppuvuosiin, jolloin suku osti aution talon kyläkeskuksesta.

Rahkoilassa on nyt päätetty kerätä kylän vaiheet kirjaksi, ja kirjoitustyön tekee historioitsija Raine Raitio. Kirjan äitejä ovat Nurmela, Angelma sekä Ilona Jaakkola, jotka osallistuivat muutama vuosi sitten Vanajaveden opiston järjestämälle kylähistorian kurssille. Sitä veti Raine Raitio.

– Meillä oli ajatuksena, että teemme kurssin jälkeen kirjan itse, mutta se olisi ollut liian iso urakka. Sitten pyysimme tekijäksi Rainea ja hän suostui, Virve Angelma kertoo.

Kirjan kokoaminen aloitetaan materiaalin keruulla. Raine Raitio toivoo saavansa käyttöönsä esimerkiksi vanhoja kirjeitä, asiakirjoja ja valokuvia.

– Sen muistuttaisin, että vanhoja valokuva-albumeja ei missään tapauksessa kannata tämän takia leikellä rikki. Kuvat voidaan kopioida suoraan albumista, Raitio sanoo.

Tarkoitus on kerätä haastattelujen avulla myös muistitietoa.

Alikarin jäämistö pesämunana

Tyhjästä kirjan tekoa ei tarvitse aloittaa, vaan pesämunana on Hattulan seurakunnan pitkäaikaisen kanttori-urkurin Yrjö Alikarin mittava jäämistö.

Alikari toimi 1900-luvun alkupuoliskolla myös seurakunnan taloudenhoitajana ja 34 vuotta kunnankirjurina, ja hänen ansiostaan tallessa on monenlaista aineistoa. Osa siitä on maakunta-arkistossa ja osa Kaija Nurmelan halussa.

– Alikarin jäämistön kanssa olemme tehneet työtä koko 2000-luvun. Siitä saisi jo yksinään ainakin yhden kirjan, Nurmela sanoo.

Raine Raitio kertoo, että kirjan painopisteeksi on alustavasti ajateltu viime vuosisadan alkupuolta.

– Sekä ajallinen että myös maantieteellinen rajaus varmistuu työn edetessä. Alueeksi on kaavailtu suurin piirtein Rahkoilan koulupiiriä.

Rahkoilan koulu on ollut valmistumisestaan eli vuodesta 1902 lähtien kylän keskus. Jo sitä ennen Rahkoilan Rekolan talossa oli toiminut ensiksi tyttökoulu ja myöhemmin kansakoulu.

Varsinainen nykymuotoinen kylätoiminta virisi Rahkoilassa 1980-luvulla, jolloin oman koulun toiminta oli uhattuna.

– Nythän tilanne on aivan toinen, tämä on voimakasta kasvualuetta ja lapsia riittää, sanoo Rahkoilan seudun koulu- ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Martti Lautala.

Yhdistys on hakenut ja saanut kirjan tietojen keräämiseen rahaa Linnaseudun Pomo+!q-ohjelmasta. Lisäksi työhön on saatu yksityistä rahoitusta.

Rahkoilan koululla järjestetään tiedotustilaisuus kyläkirjahankkeesta sunnuntaina 10. joulukuuta kello 16 alkaen. Kaikki asiasta kiinostuneet ovat tervetulleita. (HäSa)

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic