Uutiset

Hattulassa enemmistö empii

Suuri osa hattulalaisista valtuutetuista ilmoittaa vielä miettivänsä ensi syksyn kuntavaaleihin liittyviä ratkaisujaan.

Hämeen Sanomat kysyi kaikilta Hattulan valtuutetuilta heidän jatkoaikeistaan. Päätöksen suuntaan tai toiseen on tehnyt 35:stä valtuutetusta vasta 14, ja heistä vain viisi aikoo asettua ehdokkaaksi.

Nuorennusleikkaus olisi tarpeen

Ainakin jonkinmoista myllerrystä Hattulan kunnallispolitiikkaan on jälleen luvassa, sillä kaksi kautta toiminut sitoutumaton ryhmä lopettaa tähän kauteen. Sen neljästä valtuutetusta kaksi eli Seppo Kopra ja Mikko Hyyrynen aikovat jättää valtuustotyön, kaksi muuta miettii vielä mahdollista jatkoa jossakin muussa ryhmässä.

Säpinää asetelmiin tuonee myös Hämeenlinnasta paluuta suunnitteleva Pentti Pietilä (kesk.), joka on Hattulassa tuonut aina äänivyöryn sille ryhmälle, jonka listoilla hän on kulloinkin ollut.

Ehdokkaaksi syksyn vaaleissa aikovat asettua ainakin keskustan Matti Kortesaari, Kaj Nordenswan ja Ritva Viitala, demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Ville Myllymäki ja kokoomuksen Peter Petro.

Kortesaari tosin on halukas tekemään tilaa nuoremmille, jos heitä saadaan mukaan, mutta on myös valmis toimimaan itsenäisen Hattulan puolesta ”kelkalla vedettävänä kodinturvajoukkona”, jos tarvitaan.

Myös nykyisen valtuuston kuopus Peter Petro kaipaa valtuustoon nuorennusleikkausta. Hän itse haluaa vaikuttaa lasten ja nuorten asioihin ja olla siksi mukana siellä, missä päätöksiä tehdään.

Ei liikaa säätäjiä valtuustoon

Empijöistä Mari Monto (vihr.) kertoo olevansa kallellaan pikemminkin kyllä-kannalle, Atte Peltola (sd.) ja Reijo Hallenberg (kok.) taas pitävät todennäköisempänä, etteivät asetu enää ehdokkaaksi.

Monto kertoo pitävänsä luottamustehtäviä hyvin kiinnostavina ja antoisina, mutta oma ajankäyttö arveluttaa.

– Tämän kokoisessa kunnassa on kuitenkin sellainen olo, että toiminnalla on oikeasti vaikutusta. Siksi vahva ehkä.

Peltola kertoo, että lautakuntatyöskentely kiinnostaisi vielä, mutta valtuustopaikkaa hän ei välttämättä enää tavoittele.

– Jos poliittinen tilanne uhkaa meillä radikaalisti muuttua vaaleihin mennessä, saatan harkita vielä. Valtuustoon ei saa tulla liikaa säätäjiä, sillä päätöksenteossa tarvitaan yksituumaisuutta, Peltola vastaa viitaten esimerkiksi perussuomalaisten esiinmarssiin Hattulassa.

Kuntarakenne vaikuttaa

Kuntarakenneuudistus vaikuttaa hallituspuolue kokoomuksen asetelmiin myös Hattulassa. Miia Antin kertoo, että mahdolliseen ehdolle asettumiseen vaikuttavat paitsi henkilökohtaiset syyt myös suhtautuminen kuntauudistukseen.

– Haluan nähdä, onko kunnassamme ja seudullamme aidosti halua katsoa asioita pitemmälle tulevaisuuteen, vastaa Antin, joka on Hattulassa ollut ainoita kuntaliitoksen puolestapuhujia.

Puoluetoveri Risto Anttila taas ilmoittaa, ettei hän asetu ehdokkaaksi syksyllä, jos näyttää siltä, että maan hallitus pakottaa kunnat yhteen.

Moni pitkäaikainen valtuutettu miettii vielä kantaansa, kuten valtuuston puheenjohtaja Seppo Kankkunen (sd.) ja demarivaikuttaja Hellevi Luopajärvi, keskustan Hannu Jokisuo sekä kokoomuksen Matti Puotila, Erkki Pänkäläine
n ja Kari Ventola.

– En osaa sanoa, pystynkö sitoutumaan luottamustehtävään siten, kuin sen vastuullinen hoito mielestäni edellyttää, Ventola pohtii.

Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Tuomola (kok.) harkitsee vielä.

Kannattaa lopettaa ajoissa

Luopujista moni vetoaa pitkähköön kunnallispoliittiseen uraan. Esimerkiksi demarien Heikki Pajuoja kertoo, että kolme valtuustokautta riittää.

– Paras lopettaa, kun vielä ymmärtää puhetta, vitsailee kokoomuksen Erkki Kauppinen. Hän on ollut valtuustossa kaksi kautta ja toivoo, että uusia vastuunkantajia löytyy.

Tuoreemmista valtuutetuista esimerkiksi Jari Pelkonen (kok.) kertoo, että puolikas kausi riittää ainakin tässä vaiheessa. Hän nousi valtuustoon kesken kauden johtavaksi rehtoriksi valitun Jari Wihersaaren tilalle.

– Jatkossa työ, harrastukset ja talonrakennus vievät kaiken ajan, hän vastaa.

Yksi kausi riittää ainakin näillä näkymin kokoomuksen Kimmo Kuurmalle, joka kertoo, että on ollut mielenkiintoista tutustua kunnalliseen päätöksentekoon sisältä päin valtuutettuna ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajana.

– Uudeksi nelivuotiskaudeksi sitoutuminen tuntuu tällä hetkellä pitkältä ajalta, mutta lyhyempiin projekteihin voisin olla valmis. (HäSa)

Menot