fbpx
Kolumnit Uutiset

Hatunnosto perussuomalaisille

Perussuomalaiset ministerit ovat joutuneet kovan paikan eteen.

Toimittajat ja oppositio hiillostavat heitä vaalilupausten pettämisestä.

Kentälläkin kuohuu, ja monet puolueen jäsenet ovat repineet pettyneinä jäsenkirjansa.

Nyt odotetaan kieli pitkällä, milloin eduskuntaryhmässä alkaa sordiino soida.

Puolueen kestokykyä on vaikea ennustaa, mutta tähänastisesta voi antaa täyden kympin. Eduskunnassa rivit ovat pysyneet harvinaisen tiiviinä, ja puolueen ministerien julkiset esiintymiset ansaitsevat hatunnoston.

Populistisesta poljennosta ei ole puhettakaan. Provosoiviinkin kysymyksiin on kyetty vastaamaan maltilla, rehellisesti ja nöyrinä.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin esiintymiset ja kommentit kuvaavat hyvin puolueen ministerien asennetta.

Lindström on moneen kertaan tunnustanut vaalipuheiden ja hallituksen tekojen syvän ristiriidan. Samalla hän on korostanut sitä, ettei hallituksen linja ole heidän puolueensa linja, mutta kun hallituksessa ollaan, hallituksen päätösten takana seistään.

Kannatusta tällainen toiminta rassaa. Samalla kun näin tapahtuu, puolue osoittaa joka päivä kykynsä vastuuseen ja yhteistyöhön.

Näillä seikoilla on arvonsa ainakin joidenkin äänestäjien silmissä. Jytkyä on turha seuraavissa vaaleissa odottaa, mutta jos yhteiskuntasopimuskompastelujen ja mielenosoitusten jälkeen saadaan Suomen talous parempaan asentoon kuin se on nyt, perussuomalaiset voi välttyä katastrofilta.

Jos verrataan hallituspuolueiden vaikeusasteita, on persut kirkkaasti listan keulilla. Puolueen äänestäjistä suuri osa on juuri niitä, joilta viedään suhteessa eniten.

Niin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuin valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tiedostavat tämän hyvin. Siksi Sipilä ja Stubb ovat pääasiassa äänessä kun leikkauksista puhutaan.

Jos on jotain myönteistä kerrottavaa, kuten eläkeläisten asuntotuen osittainen palautus, sen saa tehdä ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Suomi ei talouskriisin oloissa kaipaa enää poliittista kriisiä. Siksi perussuomalaisten ryhdikkyydelle pysyä hallituksen esitysten takana on oma arvonsa.

Ihan tavanomaista tällainen ei ole. Suomen lähihistoriasta löytyy liian monta esimerkkiä siitä, miten puolueen kannatuksen laskun pelossa livetään vastuusta vaikeilla hetkillä.

Menot