Uutiset

Haudutettu tee on harvinaista herkkua

Teekukka aukeaa mukissa kauniiksi kukaksi ja vieno tuoksu leijuu höyrynä. Teen juominen voi olla nautinto siinä kuin cappuccinon litkiminenkin, mutta teevalikoimat ovat paljon suppeammat kuin mitä kahvinjuojalle tarjotaan.

Kahviloista löytää harvoin haudutettua teetä ja jos sitä on, se on perinteistä mustaa teetä. Yleensä teenjuojan osaksi jää tavallisen teepussin liottaminen.

Tamperelainen Kristiina Valkonen valitsee Cafe Kukon pussiteevalikoimasta sitruunateetä. Hän kertoo kokeilevansa mielellään erilaisia teelaatuja.

– Jos ei ole mitään mielenkiintoista, otan sitruunateen.
Valkonen kuitenkin huomaa, että tarjolla olisi ollut myös irtoteetä, jonka voi itse hauduttaa.

– Ai, olisin kyllä ottanut ehdottomasti irtoteetä, jos olisin hoksannut sitä olevan, Valkonen harmittelee.
Hänen mielestään kahviloiden teevalikoimat ovat parantuneet. Tosin teenjuojana hän toivoisi vieläkin parempia valikoimia.

– Kotona juon aina haudutettua teetä. Suosikkini on Keisarin morsian.

Irtotee on laadukasta

Teenjuojalle ei ole ihan sama, mitä lipittää. Laatuero pussiteiden ja irtoteen välillä on selvä.

– Irtotee valmistetaan teepensaan ylimmistä lehdistä ja nupuista, kun taas kaikki loput pannaan pussiteehen ja lehdet rikotaan, kertoo Makuparatiisin yrittäjä Leila Numminen.

Vaikka kaikki kahvilat eivät innostu irtoteestä, Numminen kuitenkin kertoo, että irtotee menee hyvin kaupaksi yksityisille asiakkaille. Erikoisemmatkaan teetuotteet, kuten teen kukinnot, jasmiininkuulat ja teetiilet eivät jää hyllyille seisomaan.

– Ihmiset juovat paljon teetä ja tee-ihmiset kyllä tietävät mitä haluavat ostaa. Marketista teensä ostavat sellaiset, jotka eivät tunne teekulttuuria.

Tieto on kuitenkin monille asiakkaille tarpeen.

– Myymisen ohella opastan monia asiakkaita. Erityisesti opiskelijat ovat innokkaita kokeilemaan uusia teelaatuja.

Kuinka kauan teetä sitten pitää hauduttaa, että sitä voi kutsua haudutetuksi?

– Siinä on kolme tapaa. Joko lyhyt tai kahden minuutin haudutus. Jos teetä hauduttaa yli yön, siitä saa terveysjuomaa. Mitä kauemmin teetä hauduttaa, sitä terveellisempää siitä tulee, sillä antioksidantteja irtoaa enemmän, Numminen kertoo.

Numminen vinkkaa, että teen maustamista kannattaa kokeilla. Kahvinjuojan oma suosikki on musta darjeeling, johon hän panee kuumaa maitoa ja ripauksen chiliä.

Irtoteetä juodaan talvella

Myös kahviloissa on huomattu, että teenjuojat kaipaavat muutakin kuin perinteistä Liptonia. Esimerkiksi Laurellissa, Cafe Verassa, Cafe Molidossa ja Cafe Kukossa saa myös haudutettua teetä. Tosin valikoimat ovat suppeat.

– Meillä on Princess-teetä haudutettuna. Kun vaihdoimme sen toiseen, asiakkaat halusivat perusteen takaisin, kertoo Susanna Poutala Cafe Verasta.

Cafe Kukon työntekijä Marika Nevalainen sanoo, että heillä asiakas saa itse hauduttaa teensä. Valikoimassa on yleensä pari vaihtoehtoa.

– Laatuja vaihdamme melko usein. Talvella irtotee on suositumpaa kuin kesällä.

Cafe Molidossa asiakas saa pöytään teepannun. Hautumaan saa joko pussiteetä tai irtoteetä.

– Musta tee on suosittua. Kiireisenä aikana toki irtoteessä on oma hommansa. Sen vuoksi meillä haudutetaan myös pussiteetä, kahvilayrittäjä Nina Siira kertoo.

Päivän lehti

27.1.2020