Uutiset

Hauholaiset pelkäävät kaupungin hassaavan kiinteistöomaisuutta

Alihintaan meni, sanovat monet hauholaiset kaupungin tekemistä asuntokaupoista Hauhon kirkonkylällä.

Kiistanalainen asunto on 29 neliön yksiö, jonka Linnan Tilapalvelut myi äskettäin 27 000 eurolla.

Antti Vihmalaakso (sd.), joka itsenäisen Hauhon aikaan toimi perusturvalautakunnan puheenjohtajana, pitää hintaa suorastaan hävyttömänä.

-Myyntituotto on tarkoitettu hauholaisten vanhusten hyväksi ja he tässä nyt hävisivät.

Hän perustelee epäilyään alihinnasta sillä, että samasta talosta on viime vuonna myyty samankokoinen asunto yli 38 000 eurolla. Lisäksi huoneisto on hänen mukaansa juuri remontoitu tulipalon jälkeen lähes uudenveroiseksi.

-Olisin valittanut kaupasta, mutta valitusaika on kuulemma vain kaksi viikkoa, enkä ehtinyt siihen. Nyt olen kuitenkin tehnyt ikäihmisten lautakunnalle oikaisupyynnön, ettei näin voi toimia.

Linnan Tilapalvelujen puolesta kaupat tehnyt kiinteistökehityspäällikkö Antero Aho muistuttaa, että asialla on toinenkin puoli.

-Meillä oli siitä 29 neliön yksiöstä OP-Kiinteistökeskuksen hinta-arvio, joka oli 28 000 euroa. Ongelmana on se, että asunto on alimmassa kerroksessa, mutta sillä ei ole terassia eikä parveketta. Ainoa ovi on porraskäytävään. Hissi ei tätä asuntoa hyödytä.

Linnan Tilapalvelut on kilpailuttanut kiinteistöjensä myynnin ja OP-Kiinteistökeskus on voittanut tuon kilpailutuksen.

-Meillä on ollut reilun 50 neliön kaksio myynnissä jo toista vuotta Hauhon kirkolla Sullituntiellä. Siinä on hintapyyntö noin tuhat euroa neliötä. Yhtään tarjousta ei ole tullut. Kerrostaloasunnot eivät maaseudulla ole kovin kysyttyjä.

Testamenttivarat Molokin kitaan?

Hämeenlinnan kaupunki on linjannut, että kaikki yksittäiset asunto-osakkeet, joista vuokralainen lähtee pois, pannaan myyntiin.

Tämä ei tarkoita kokonaisia taloja, vaan osakkeita, joita on aikoinaan hankittu sieltä, täältä rakennushankkeiden vauhdittamiseksi.

-Niissä riittää myytävää moneksi vuodeksi, Antero Aho arvioi.

Hän myöntää, että hauholaiset ovat soitelleet aktiivisesti.

-He ovat olleet huolissaan siitä, häviääkö myydystä asunnosta saatu tuotto kaupungin pohjattomaan kirstuun.

Aho vakuuttaa, että se menee testamenttilahjoituksille tarkoitetulle tilille, jota kaupunginlakimies Merja Korhonen valvoo ja jolta voi varoja käyttää vain kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin luvalla.

Hauhon kunta sai aikoinaan jo 1970-luvun alussa Välimaan pariskunnalta mittavan testamenttilahjoituksen, 90 000 markkaa. Välimaat osoittivat varat vanhusten mielenterveyden edistämiseen.

Hauhon kunta osti varoilla kaksi yksiötä kirkonkylän keskustasta. Niiden vuokratuotoilla on ylläpidetty mm. tiistaikerhoa, joka on toiminut pian 40 vuotta.

Nyt hauholaiset ovat olleet huolissaan, kuinka tiistaikerholle käy, jos osakkeet pannaan lihoiksi ja rahat katoavat johonkin Molokin kitaan.

Antero Aho kuitenkin vakuuttaa, että rahat ovat ja pysyvät tallessa.

Maalla hinnat matalalla

Joulukuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupan, jolla myytiin Iittalan Kiinteistö Oy:n osakkeet yhtiön toiselle omistajalle A. Ahlströmille 1,2 miljoonalla eurolla.

Tuolloin arvioitiin 168:n Iittalassa sijaitsevan asunnon yhteishinnaksi 2,4 miljoonaa euroa. Kauppaa vastustanut kaupunginvaltuutettu Jukka Viitaniemi (kesk.) laski neliöhinnaksi 800 euroa.

Antero Aho kertoo, että toinenkin Hauhonkonnussa sijaitsevista yksiöistä oli myynnissä, mutta kaupanteko jäädytettiin, kun kohu ensimmäisestä kaupasta syntyi.

-Tarjouskin siitä olisi, muttemme ole jatkaneet kaupantekoa. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic