Uutiset

Hauholaiset puristivat Vekalta jatkoajan

Miksei hämäläiselle saa kertoa vitsiä maanantaina? No, koska hän purskahtaa nauruun vasta seuraavana sunnuntaina kirkonmenojen aikaan.

Kaupungin pomomiehet saivat keskiviikkoiltana Hauholla oppia perihämäläisyydestä. Hauholainen on hidas, mutta sinnikäs.

Hauholaiset heräsivät Hauhotalonsa säilyttämiseen ihan liian myöhään, kaikkien määräaikojen mentyä jo ohi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) joutui silti lopulta lupaamaan, että vielä on toukokuun loppupuolelle aikaa hoitaa hänen pöydälleen tarjous Hauhotalosta.

Asiasta järjestettyyn keskustelutilaisuuteen tuli toistasataa henkeä. Jo aiemmin talon puolesta oli kerätty tuhat nimeä. Hauholaiset haluavat pitää talon juhlatilana.

Hanke hiipui syksyllä

Kaupunki tarjosi viime vuonna Hauhotaloa lunastettavaksi samoin ehdoin kuin Turvantaloa Lammilla. Siellä sopimus lopulta syntyi loppuvuodesta.

Hauholla hyvin alkanut hanke hiipui syksyllä. Lopulta kaupunginhallitus päätti alkuvuodesta, että taloon suunnitellaan tilat kirjastolle.

Maaliskuussa hauholaiset heräsivät huomaamaan, että Hauhotalon viimeinen harmonikkakonsertti on tulossa ja sen jälkeen alkaa kirjastoremontti.

Suojamäen lattia ei kestä

Kaupunginvaltuustossa istuva Veikko Tuominen (sd.) on toiminut viime aikoina hankkeen puuhamiehenä.

Hän ja monet muut paikallaolijat painottivat, että pulaa on nimenomaan isosta juhlatilasta, johon mahtuu 150-200 henkilöä syömään tai konserttiin ja myös tanssaamaan.

Talon muuttamista joustavaksi kirjastotilaksi ei pidetä hyvänä ideana.

– Tulee valtavan kalliiksi siirrellä kirjahyllyt aina pois alta, vaikka niissä olisi pyörätkin alla, eikä tilaan silti mahtuisi tarpeeksi väkeä, mies yleisöstä painotti.

Linnan Tilapalvelujen kiinteistökehityspäällikkö Antero Aho muistutti, että kalliiksi tulee myös tyhjän tilan lämmittäminen ja ylläpito.

Veikko Tuominen kysyi, miksei Suojamäen talosta voi tehdä kirjastoa. Ahon mukaan sen lattiat eivät kestä kirjojen painoa.

Myötäjäiset liikaa

Hauholla edelliset neuvottelut nyykähtivät siihen, että hauholaiset vaativat talon lisäksi 100 000 euron myötäjäisiä sen kunnostamiseen.

Entinen kunnanjohtaja Pentti Maaranen tunnusti, että tämä oli neuvottelijoilta virhe.

– Se perustui käsitykseen, että talossa on homevaurioita ja että sitä pitää kunnostaa. Nythän on todettu, ettei niin ole.

Vekka muistutti periaatteesta, että kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti.

– Ehdot ovat samat hauholaisille ja lammilaisille.

Toista kuuta armonaikaa

Vekka luuli tulleensa tilaisuuteen, jossa pääosin keskustellaan tulevan kirjaston suunnitelmista.

Suunnitelmat ovat valmiit. Ne mahdollistavat myös erilaisten tilaisuuksien järjestämisen, koska pääsalin korkeaan osaan on kaavailtu siirrettäviä hyllyjä.

Kahvilaan jäisi keittiöosa ja kokoustila, mutta perälle tulisi kirjavarasto. Näyttämölle tulisi lastenosasto.

Ei kelvannut hauholaisille. Maaranen pyysi kuukauden armonaikaa perustaa osakeyhtiö taloa hallinnoimaan.

Kirjastoremontista pyydetään tarjouksia toukokuun loppupuolella. Vekka päätyi esittämään, että 23. toukokuuta hänen työpöydällään pitää olla osakeyhtiön tarjous Hauhotalosta.

– Samaan aikaan pyydetään kuitenkin tarjoukset kirjastoremontista.

Illan kokouksessa alkoi vimmattu yhtiön muodostaminen. (HäSa)

Menot