Uutiset

Hauholla maksetaan verorästejä oravannahkoilla

Pienoisnäytelmässä eletään keskiaikaa Hauholla. Metsätieltä pihaan kääntyy kaksi ratsukkoa, selässään hienosti pukeutuneet ratsastajat.

Sehän on itse Birger Jaarli ja hänen verovoutinsa Artturi. Ratsujen, Joken ja Pollen selässä istuvat Erkki Wuolijoki ja Arto Talja Hämeen Ratsastajista.

Wuolijoen kartanon pihapiirissä he yllättävät Kertruutin (Carita Rantala) selässään säkillinen oravannahkoja.

Kertruutilta miehet vaativat oravannahkaa jokaisesta koukusta, eli kyntöaurasta. Verorahoja tarvitaan, kuinka ollakaan, lisäksi eteläiseen Eurooppaan.

– On rahoitettava Rooman sotaväkeä. Joudut pannaan, jos et maksa, ja pahimmassa tapauksessa hirteen, miehet ärisevät. He vaativat lisäksi kirkko- ja markkinaveroja.

Vastineeksi he lupaavat rakentaa Hattulaan tiilikirkon ja rantaan markkinapaikan. Varoja tarvitaan myös linnan ja kaupungin rahoittamiseen..

Perusteluiden jälkeen kansa, tässä tapauksessa Kertruuti, suostuu maksamaan pyydetyt verot – neljä oravannahkaa.

Keskiaikaan sijoittuva pienoisnäytelmä on Erkki Wuolijoen mukaan täysin fiktiivinen, vaikka sen voisi hyvällä syyllä sijoittaa tähän päivään.

Hauholaisten pienoisnäytelmä valmistuu Wuolijoen kartanon 570 -vuotispäiväksi ja esitetään sukutapaamisessa. Keskiaikaan sijoittuvia tapahtumia yleisö pääsee pienoisnäytelmän muodossa seuraamaan Hämeenlinnan torilla 15. elokuuta kello 17. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020