Uutiset

Hauholla on hyvä asua - Eteläisissä etenkin!

Otsikon lauseella houkuteltiin aikoinaan uusia asukkaita muuttamaan Hauholle Eteläisiin.

Kiitettävästi kylään onkin noussut uusia omakotitaloja. Entisenä hauholaisena ja 30 vuotta paikkakunnalta poissa olleena voi todeta kuinka maailma muuttuu. Hauhollakin.

Yksi asia ei vain tunnu muuttuvan.

Minulla oli ilo viettää lapsuus- ja nuoruusvuoteni Eteläisistä muutama kilometri Hauhontaustan suuntaan johtavan tien varrella. Metsäkulmaksikin tuota seutua rumasti kutsutaan.

Liekö sitten tuo Metsäkulma-nimi syynä siihen, että tiehallinto ei valituksista ja kauan sitten annetuista lupauksista huolimatta huolehdi kyseisen kylän, tai kylien läpi johtavan maantien kunnosta.

Piti pitkästä aikaa ajaa kurkistamassa vanhoja kotomaisemia, mutta Andersmaalle päättyvän päällystetyn tieosuuden jälkeen oli pakko kääntyä takaisin. Olinhan liikkeellä vain henkilöautolla, en traktorilla, maasturilla tai supermönkijällä.

Niin surkeassa kunnossa tie oli, että en kerta kaikkiaan uskaltanut lähteä ajamaan ”tietä” pitkin. Tie oli vetisen savivellin peitossa ja pelkäsin ihan tosissani autoni saattavan juuttua kiinni ajoväylälle tai suistuvan liejussa ilman ohjaustuntumaa ojaan.

On loukkaavaa paikallisia asukkaita kohtaan, että tietä ei peruskorjata ja sen jälkeen päällystetä.

Vuosikausia tilanne on pysynyt samanlaisena. Eteläisistä kyllä pidetään huolta. Mikä sinänsä on aivan hyvä. Hieman oudolta tuntuu se, että Eteläisissä rakennetaan toki tarpeellisia pyöräteitä kilometrikaupalla, kohta varmaan Hauhon kirkonkyläänkin asti. Samaan aikaan jätetään vaille minkäänlaista hoitoa se toinen ”Eteläinen-citystä” kirkonkylään johtava tie, jonka varrella monia pieniä kyliä: Keso, Hakkala, Sahankylä ja Porsoo. Näissä kylissä asuvat ihmiset ovat olleet hauholaisia jo monen sukupolven ajan, maksaneet veronsa kunnalle.

Tällainen tienhoito on Hauhon alkuperäisten asukkaiden jättämistä toisen luokan kansalaisten asemaan, samalla kun houkutellaan kasvavaan Eteläisten taajamaan uusia asukkaita kaupungeista.

Mistä apu? Rahasta ei voi olla kysymys. Joissakin kunnissa päällystetään paljon vähemmälläkin käytöllä olevia teitä.

Mieleen tulee vuosien takainen entinen ministeri Keski-Pohjanmaalta, joka aikoinaan asfaltoi kotikunnassaan metsäautotietkin. Eli rahaa löytyi, kun paikkakunnalla oli sattunut elämään ja asumaan ’merkittävä henkilö’. Löytyy varmasti tänäänkin. Jos on tahtoa ja halua.

Ehkä tilanne olisi toinen, jos tämänkin tien varressa asuisi joku kansanedustaja¿

Hauholta pakoon päässyt

Päivän lehti

1.6.2020