Uutiset

Hauhon kyläpöllönen pääsi lajilistalle

Hauhon Mustilassa viime kesänä huudellut kyläpöllönen on vihdoin hyväksytty Suomessa tavattujen lintujen lajiluetteloon. Päätöksen asiassa teki Birdlifen rariteettikomitea kokouksessaan viikonloppuna. Kyläpöllösestä tuli 467. laji Suomen ja 291. laji Kanta-Hämeen lajilistalla.

Kottaraisen kokoinen kyläpöllönen (Otus scops) on eräs kaikkien aikojen harvinaisimmista lintuvieraista Kanta-Hämeessä ja ensimmäinen niin sanottu suomenpinna maakunnasta vuosikymmeniin. Lajin pesimäalueet ovat Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Lähinnä Suomea se pesii Mustanmeren pohjoispuolella Ukrainassa ja Venäjällä.

Kyläpöllönen on entiseltä nimeltään kääpiösarvipöllö, joka kuvaa paremmin linnun ulkonäköä. Hauhon Mustilassa lintu viipyi kuukauden päivät viime vuoden kesä-heinäkuussa. Suomeen sen arveltiin saapuneen lämpimän kaakkoisen ilmavirtauksen mukana touko-kesäkuun vaihteessa.

Rariteettikomitea tarkastaa kaikki Suomessa tehdyt valtakunnallisesti tärkeät ja harvinaiset lintuhavainnot ennen niiden hyväksymistä. Komitea arvioi, ovatko linnun määritysperusteet riittävät ja onko lintu harhautunut maahamme luonnollisella tavalla. Vasta komitean hyväksynnän jälkeen laji lisätään Birdlifen ylläpitämälle lajilistalle.

Listalla on nyt kaikkiaan 468 lajia. Kyläpöllösen jälkeen listalle on lisätty viime syksynä Espoossa havaittu hietakurki. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020