Uutiset

Hauhon teatterit valittavat tukipäätöksestä

Hauhon kesäteatterit ovat tyytymättömiä Hämeenlinnan elämänlaatulautakunnan kulttuuriavustusten hakukäytäntöön ja etenkin siihen, millä tavalla avustuslinjauksista on tiedotettu. Lautsian kartanoteatteri ja Hauhon näyttämötaiteen harrastajat ovat jättäneet oikaisuvaatimukset lautakunnan avustuspäätöksistä.

Teatteriyhdistyksiä kummastuttaa avustuksen epääminen sillä perusteella, että kaupunki ”pyrkii ohjaamaan harrastusryhmiä Vanajaveden opiston (VOP) alaisuuteen”.

-Edellisenä vuonna emme saaneet avustusta, koska olimme opiston ryhmä. Nyt emme ole opiston alaisuudessa, ja jäimme silti ilman rahaa. Kai tällaisista periaatteista olisi pitänyt tiedottaa ryhmille, Hauhon näyttämötaiteen harrastajien puheenjohtaja Leni Lustre-Pere sanoo.

Hänen mukaansa rajoitteista ei mainittu avustusten hakemista koskevissa ohjeissa. Hän ei myöskään löytänyt mainintaa siitä, että harrastusryhmien pitäisi hakeutua VOP:in piiriin.

Myös Lautsian kartanoteatterin näyttelijä-muusikko Pekka Verho valittaa, että yhteistyökuvio Vanajaveden opiston, Hämeenlinnan kaupungin ja teatteriyhdistysten välillä on ollut epäselvä ja sen tiedotus ja ohjeistus harhaanjohtavaa.

-Kaupunki julisti avustukset haettaviksi tiedottamatta lainkaan, keiden pitäisi (avustuksen) hakemisen sijasta ohjautua neuvottelemaan VOP:in kanssa, hän sanoo.

Tilaajapäällikkö Timo Koivu on eri mieltä.

-Ei tämä käsittääkseni yllätyksenä tullut. Jo viime vuonna oli sama käytäntö, ja asiasta pidettiin kaksi yleisötilaisuuttakin, hän sanoo. Koivu arvelee, että asiassa voi olla muutoksen aiheuttamaan hämminkiä, mutta hän kiistää tiedon pimittämisen.

Koivun mukaan muutoksen taustalla on halu poistaa päällekkäisiä avustusmuotoja ja saattaa harrastusryhmät kansalaisopiston kautta myös valtionavun piiriin.

Vieläkin ehtii ?hakea opistoon

Vanajaveden opistoon on rehtori Pirkko Tanskasen mukaan tullut yllättävän vähän yhteydenottoja harrastusryhmiltä, jotka haluaisivat päästä osallisiksi kaupungin rahoista.

-Nyt alkaa olla jo todella kiire, mutta vielä on mahdollista päästä alkavaksi ryhmäksi syksyllä 2011. Neuvottelut voi aloittaa vaikka soittamalla minulle, hän ehdottaa.

Hämeenlinnan kaupunki on ohjannut Vanajaveden opistolle 30 000 euroa ylimääräistä rahaa kuorojen, teattereiden ja muiden harrastusryhmien tukemiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että opisto kustantaa esimerkiksi kesäteatterin talvikauden harjoittelun, mutta esityksistä ryhmä vastaa itse.

Tanskasen mukaan kuvio sinänsä on tuttu, sillä teattereita on ennenkin ollut opiston alaisuudessa. Uutta on se, että toimintaan on nyt kaupungilta ylimääräistä rahaa, joka ei ole pois muusta tuntikehyksestä.

-Opiston kautta tuki on valtionosuuksineen suurempi kuin se muutaman tuhannen euron avustus, jota teatterit hakivat kaupungilta, Timo Koivu huomauttaa.

Pirkko Tanskanen korostaa, että Vanajaveden opisto ei ole ollut aloitteentekijänä uudessa avustuskäytännössä, vaan idea tuli kaupungilta.

-Emme ole lähteneet tästä erikseen soittelemaan joka ryhmälle. VOP ei ole voinut olla tiedottajana, vaan Hämeenlinnan kaupunki, joka muutti avustuskäytäntöjä, hän sanoo.

Sekä Tanskanen että Koivu vakuuttavat, ettei opiston ole tarkoitus ”syödä” paikallisten yhdistysten omaehtoista toimintaa, vaan päinvastoin tukea ja suojella sitä.

-Avustusperiaatteista vain on nyt tämmöinen uusi käytäntö. Uskon, että se kääntyy vielä aikaa myöten ryhmien eduksi, Timo Koivu sanoo.

Elämänlaatulautakunta kokoontuu tänään perjantaina. Se ei kuitenkaan aio käsitellä teatteriryhmien oikaisuvaatimuksia, koska ne on jätetty myöhässä. (HäSa)