Uutiset

Hauhotalosta näyttää tulevan kirjasto

Hauhotalo kiinnostaa edelleen Hämeenlinnan elämälaatupalveluita.

-Ei sinne vielä ole konkreettisia suunnitelmia tehty, mutta heti alkuvuodesta otetaan asia esille, tilaajapäällikkö Timo Koivu kertoo.

-Odotimme ensin joulukuun puoliväliin, toteutuuko hauholaisten suunnitelma ostaa talo. Nyt määräaika on umpeutunut, eikä kaupoista ole syntynyt sopua.

Kirjastoa on aiemminkin soviteltu Hauhotalolle, mutta kovin pitkälle meneviä suunnitelmia ei ole tehty.

-Kyllä se varmasti kirjastolle sopii. Tila on jonkin verran suurempi kuin nykyisen kirjasto. Ja onhan se huomattavasti keskemmällä kylää. Ei siitä silti ilman remonttia selvitä.

Koivu arvelee, että nykyinen kirjasto on helpompi myydä kuin Hauhotalo, joka ei sovi kuin julkiseen käyttöön.

Jo vuosi sitten, kun oli puhetta Hauhotalon kohtalosta, Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) otti esille Kuhmon kirjaston, jossa pidetään mm. konsertteja. Monitoimiratkaisukin on ainakin periaatteessa mahdollinen.

Määräaika päättyi

Asiassa edetään nyt kaupunginlakimies Kari Suokkaan mukaan kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti.

Se päätti marraskuun lopulla, että Hauhotalolle ryhdytään etsimään uutta käyttöä, jos kaupasta ei päästä yksimielisyyteen hauholaisten järjestöjen muodostaman neuvotteluryhmän kanssa joulukuun puoleen väliin mennessä.

Hauholaiset ovat epäilleet talon kuntoa. Siellä arvellaan yhä olevan hometta, joka paljastui talon kuntotutkimuksessa.

Tilapalvelu on kuitenkin poistanut kellareista sinne varastoidut, homehtuneet tavarat. Jostain syystä talon alle on myös jäänyt remontinaikaista rakennusjätettä, joka on poistettu.

Hauhotalo oli pari vuotta sitten käyttökiellossa home-epäilyn vuoksi. Hometta ei kuitenkaan löytynyt.

Ehdoista eri mieltä

Hauholaisjärjestöt ovat myös vierastaneet ehtoja, joita kaupunginhallitus on pitänyt kaupan edellytyksinä.

Kaupunki haluaa taata itselleen etuosto-oikeuden siinä tapauksessa, että talosta tai sen osakkaista oltaisiin tekemässä kauppaa ulkopuolisen tahon kanssa.

Ajatuksena on taata tilat kokous- ja juhlakäyttöön paikalliselle yhteisölle.

Kaupunki olisi valmis myymään Hauhotalon paikallisten järjestöjen muodostamalle yleishyödylliselle yhteisölle 2 000 eurolla. Samalla summalla kaupunki olisi valmis tulemaan osakkaaksi taloyhtiöön.

Lammilla Turvantalo myytiin näillä kauppaehdoilla. Hauholaisten kaupanteko tyssäsi viimeistään siihen, että kaupungin toivottiin antavan vielä noin 100 000 euron ”myötäjäiset” talon kunnostamiseen. (HäSa)