Uutiset

Hauhotalosta tehdään kirjasto syksyksi

Hauhotalosta tulee kirjasto jo ensi syksynä.

Kirjaston siirtymistä Hauhotalon tiloihin suunnitellaan täyttä päätä.

-Teimme sinne katselmuksen tällä viikolla. Siellä ei tarvita kovin suuria muutoksia, jotta kirjasto voi toimia talossa, Linnan tilapalvelujen kiinteistökehityspäällikkö Antero Aho kertoo.

-Rakenteisiin ei tarvitse puuttua. Kyse on lähinnä tilanjaosta ja esimerkiksi siitä, mihin sijoitetaan toimistotiloja. Muuten homma on lähinnä kalustamista, joka on kirjaston vastuulla.

Aho sanoo suoraan, että juhlatilana Hauhotaloa ei enää muutosten jälkeen pysty käyttämään.

-Viimeinen isompi tapahtuma on harmonikkakonsertti maaliskuun loppupuolella. Olkoon se myös Hauhotalon jäähyväiskonsertti. Sen jälkeen alkaa remontti.

Ei syntynyt kauppoja

Hauhotalo on keskellä kylää ja siinä mielessä kirjasto tulee helpommin saavutettavaksi esimerkiksi niille ihmisille, jotka asioivat kirkolla palvelulinjan kyydissä.

-Kirjaston nykyinen kiinteistö on paljon helpommin myytävissä kuin Hauhotalo, joka ei kelvannut paikallisille järjestöille.

Hauholaisten järjestöjen kanssa neuvoteltiin pitkään, mutta ne eivät olleet valmiita ostamaan taloa samoilla ehdoille kuin Lammin Turvantalo myytiin.

Hauholla on epäilty, ettei talon lattia kestä kirjojen painoa.

-Se on mitoitettu yleisötilaisuuksille sen mukaan, että yhdellä neliöllä voi painoa olla 400 kiloa. Kyllä se kestää kirjahyllytkin.

Myöskään huhuttuja homevaurioita talossa ei ole, kun kellarista kerättiin homehtunut rakennusjäte pois.

-Ja alapohjan tuuletus toimii hyvin. Kiersin talon juuri ja Kirkkotien puolelta voi vaikka heittää karvahatun läpi. Tuuletusaukkoja on riittävästi ympäri talon.

Kiire yllätti, rahaa puuttuu

Kirjaston suunnitellaan nyt kiireellä, sillä Linnan tilapalvelujen tavoitteena on, että uusittu kirjasto olisi käytössä jo ensi syyskuussa.

-Hanke on edennyt niin nopeasti, ettei meillä ole tämän vuoden budjetissa rahaa esimerkiksi kalustamiseen, palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi kertoo.

-Taidamme muuttaa vanhat kalusteet Hauhotaloon ja uusia niitä myöhemmin.

Hän pitää tilaa sopivana kirjastokäyttöön.

-Se on korkea. Nykyinen on liian matala, vähän sumppumainen. Ja onhan sijainti parempi myös kaupungin palvelupisteen kannalta.

Hyllyt ehkä pyörille

-Olemme ajatelleet, että vanhan kahvion puolella voisi olla yhdistyksille tila, jossa ne voivat kokoontua pientä korvausta vastaan. Sinne on oma sisäänkäyntikin.

Irmeli Isokivijärven mukaan piakkoin käydään tutustumassa mm. Tampereella kirjastoon, jossa on pyörillä siirrettäviä hyllyjä.

-Jos saamme niitä, pienet yleisötilaisuudetkin ovat mahdollisia. Mitään pitoja siellä ei enää järjestetä.

Ongelma on näyttämö, jonka taakse on peitetty muutama ikkuna.

-Ehkä siitä ikkunoita otetaan esiin, jotta saadaan lisää valoa.

Vaikka suunnitelmia jo tehdään, Hauhon kirjastomuutos tulee vielä esille elämänlaatulautakunnassa lähiviikkoina. (HäSa)

Mainos