Uutiset

HäUS kauhoo kovassa seurassa SM-kisoissa

Hämeenlinnan Uimaseuran edustusuimareita on turha etsiskellä Hämeenlinnan uimahallista loppuviikosta. Ari Ailion ja Niina Soveliuksen valmentama kolmentoista uimarin joukkue kauhoo nimittäin keskiviikosta alkaen pitkien ratojen (50 metriä) SM-kisoissa Vaasassa.

HäUS:n uimareista aikuisten matkoilla ovat mukana Suvi Pulkkinen, Selina Virkkunen, Jyri Lähde ja Noora Saarinen. Nuorten sarjassa ovat puolestaan mukana Niklas Reunanen, Aliisa Liukkonen, Vanessa Pönninghaus, Lotta Aho, Tino Laine, Juha Hyvärinen, Jaakko Löyttyniemi, Mika Katajisto ja Henna Kainulainen.

Hämeenlinnalaisten vahvin valttikortti aikuisten matkoilla on 26-vuotias Suvi Pulkkinen, joka on korjaillut omia ennätyksiään ennätettyään jo masters-ikään (veteraanisarjat). Pulkkinen tavoittelee finaalipaikkaa 50 metrin rintauinnissa ja 50 metrin vapaauinnissa.

– Suvin urakka SM-kisoissa alkaa jo keskiviikkona 50 metrin rintauinnin alkuerillä ja välierillä. Hän on uinut masters-kisoissa maailmantilastoihin kovia aikoja, joilla pärjää komeasti myös SM-kisoissa. Suvin rintauintikin on lähtenyt sujumaan oikeastaan vasta viimeisen puolen vuoden aikana, kertoo HäUS:n sprinttiuimareiden valmentaja Ari Ailio.

Pulkkinen ylsi syksyllä Espoossa uiduissa lyhyiden ratojen SM-kisoissa finaaliin 50 metrin rintauinnissa (kahdeksas sija).

– Tuolloin hän veteli myös ennätysaikansa 31,91, joka olisi riittänyt mitaleille vuoden 2013 SM-kisoissa. Tässä lajissa mennään siis Suomessa eteenpäin aivan hurjaa tahtia. Pitkillä radoilla Suvin ennätys on 32,91, Ailio muistelee.

Ailio odottelee hyviä uinteja myös 18-vuotiaalta Selina Virkkuselta. Ensimmäistä vuottaan aikuisten kisoissa kauhovan Virkkusen tavoitteena on onnistua kolmella rintauintimatkalla (50, 100 ja 200 metriä).

– Odottelemme häneltä kahta välieräpaikkaa ja hyvällä tuurilla jopa finaalipaikkaa 200 metrillä, Ailio suunnittelee.

Virkkunen ylsi 200 metrillä 10:nneksi lyhyiden ratojen SM-kisoissa.

– Espoon SM-kisoissa uin myös ennätykseni 2.39,89. Toivottavasti uinti sujuu hyvin myös pitkällä radalla. Olen ainakin ihan hyvässä kunnossa, Virkkunen nauraa.

HäUS:n nuorista kovin menijä on 17-vuotias Niklas Reunanen. Hän tavoittelee jopa mitalia 100 metrin selkäuinnissa. Nuorten SM-kisaan hän starttaa kotimaan tilastojen kolmosena.

Reunanen on mukana myös miesten 50 metrillä, jossa juniori tavoittelee nuorten EM-kisarajaa.

– Niklaksella on takanaan aika repaleinen kevätkausi. Hän on ollut nimittäin flunssan takia pois altaasta viisi viikkoa, valmentaja Ailio muistuttaa.

Reunanen menee kuitenkin parhaana päivänään todella lujaa. Ikäkausikisojen menestyjä väläytteli vauhtiaan lyhyiden ratojen PM-kisoissa Kööpenhaminassa, missä hän hävisi pronssin kahdella sekunnin kymmenyksellä.

– Toivotaan tälläkin kertaa parasta, mutta nyt kyllä voi tulla ihan mitä vaan, Reunanen myöntää.

HäUS:n kilpauimareiden pitkien matkojen valmentaja Niina Sovelius odottaa myös 17-vuotiaalta Henna Kainulaiselta hyvää esitystä.

– Henna on 200 metrin perhosuinnissa tilastokasi. Olisi todella mukavaa, että hän onnistuisi viikonvaihteessa, sillä hän ui viimeiset kisansa seuramme edustajana, Sovelius kertoo. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

9.4.2020