Uutiset

Hausjärven harkkotehtaan palosta miljoonavahingot

Lauantaina Hausjärvellä Oitin taajamassa palaneen harkkotehtaan tilalle nousee todennäköisesti uusi.

– Lähtökohta on, että uusi tehdas rakennetaan. Perustukset ovat yhä olemassa, vaikka tehdas tuhoutuikin palossa täysin, kertoo tehtaan omistavan Weber Oy:n toimitusjohtaja Magnus Holm.

Oitin taajamassa tehtaan tuhonneessa tulipalossa kukaan ei loukkaantunut, mutta läheisen junaradan liikenne katkaistiin.

Tehtaassa valmistuvia kevytsoraharkkoja myydään yksityisille talonrakentajille rautakauppojen kautta. Tehdas tuottaa vuosittain toistasataatuhatta kuutiota rakennusmateriaalia.

– Meillä on isot varastot ja muita tehtaita, joissa voidaan ainakin osittain jatkaa tuhoutunutta tuotantoa. Tarvittaessa täydennystä saadaan ulkomailtakin, arvelee Holm.

Työttömäksi ei kenenkään pitäisi jäädä palon takia, sillä palaneessa tehtaassa työskennelleet kymmenisen työntekijää voivat jatkaa töitään viereisessä tehtaassa.

Syttymissyy vielä epäselvä
Paikalla päivystäneen palomestari Pertti Tengvallin mukaan palon sammuttamisessa oli vaikeinta se, ettei rakennukseen voinut mennä sisälle sortumisvaaran takia. Tehtaassa oli ilmeisesti myös kaasupulloja ja säiliöitä, jotka räjähtelivät palon aikana.

– Palon alkuvaiheessa sammutustöitä vaikeutti myös se, ettei rakennuksen tornien sortumisvaaran takia nostolava-autojakaan voitu ajaa niin lähelle, että olisi päästy ruiskuttamaan kunnolla vettä.

Palo ei kuitenkaan ollut vaarassa levitä eikä myöskään läheiselle asutukselle koitunut vaaraa. Palomestari kiittää tehdasta siitä, että syttyvät materiaalit kuten puu oli varastoitu kyllin kauas tehtaasta.

Palon syy on edelleen hämärän peitossa, mutta pelastuslaitos tutkii asiaa. Toimitusjohtaja Holm toivoo syyn selviävän.

– Tämä olisi tärkeää, jotta tulevaisuudessa voitaisiin välttää vastaava tilanne.

Poliisi hätisti uteliaita kauemmas
Räjähdykset houkuttelivat yösydännäkin paikalle sankan joukon uteliaita.

– Oli kauheaa herätä räjähdyksiin keskellä yötä, mutta uteliaisuus voitti ja paikalle piti lähteä katsomaan, kertoo parin kilometrin päässä asuva Minna Backlund.

Miehensä ja tyttärensä kanssa paikalle saapunut Backlund ei ollut ainoa räjähdysten herättämä. Radan varteen muutaman kymmenen metrin päähän suurpalosta kerääntyi iso joukko paikkakuntalaisia, kunnes myöhemmin poliisi tuli ohjaamaan ihmiset pois, koska rakennusta uhkasi sortumavaara.

– Ei tässä jonkin matkan päässä tullut mieleen, että olisi ollut vaarassa. Kai poliisi hätisti ihmiset pois poliisi varmuuden vuoksi. Tosin kyllä ison tornin palaessa tajusi, että aika lähellä se on, kun kuumuus tuntui tähän asti, muistelee Backlund radan varressa edellisyön tapahtumia.

Kymmeniä tonneja muovia paloi
Lähistön asukkaita kehotettiin pitämään ikkunat kiinni, vaikka suuri osa kuumasta savusta nousi patsaana yläilmoihin. Päivän mittaan savu kuitenkin välillä laskeutui myös maanpinnan tuntumaan.

– Savusta kannattaa siirtyä sisätiloihin tai pois savualueelta. Kun kymmeniä tonneja muovia palaa, niin siinä vapautuu myös myrkyllisiä kaasuja, palomestari muistuttaa.

Tapahtumapaikalla sammutustöissä oli enimmillään 15 yksikköä Hämeestä ja Uudeltamaalta. Päivystävä palomestari arvioi lauantaina iltapäivällä, että viimeisiä palopesäkkeitä sammutettaisiin vielä usean tunnin ajan. Sammutuksen jälkeistä vartiointia oli hänen mukaansa jatkettava vielä sunnuntainakin.
(HäSa)