Uutiset

Hausjärven ja Lopen sote-perussopimus valmistuu elokuussa

Elokuussa Hausjärven ja Lopen kunnanvaltuustot päättävät yhteisen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perustamisesta.

– Sen jälkeen päästään käynnistämään käytännön toiminnan valmistelu. Elokuun loppuun mennessä me myös esitämme yhteistoimintamallimme valtiolle, kertoo Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Valtio ratkaisee, riittääkö 17 000 asukkaan väestöpohja sosiaali- ja terveyshuollon yhteistoiminta-alueeksi. Hausjärven ja Lopen luottamusmiehistö odottelee parhaillaan jännityksellä maan hallitusneuvottelujen tulosta.

Lopen kunnanjohtaja Karoliina Viitanen toivoo valtioneuvoston kunnioittavan kuntien itsemääräämisoikeutta ja tarkastelevan rakenteiden toimivuutta eikä yksin väestöpohjaa.

– Valtioneuvostosta voi tulla suurin kompastuskivemme. Jos yllättäen vaaditaan 40 000 asukaan aluetta kuntayhtymän pohjaksi, tilanne muuttuu, toteaa Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Tiippana (kok.).

Tuleva hallitusohjelma ratkaisee pitkälti, mitä kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueilta edellytetään. Vaalipuheissaan eri puolueet esittivät jopa nykyistä suurempien yksiköiden perustamista.


Västöpohjaa vahvistettava

Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen kehuu hyvää henkeä, jolla kuntayhtymän valmistelut etenevät.

– Väestöpohjaa on jatkossa kasvatettava. Paras-laki lähtee jo nyt 20 000 hengestä, emmekä täytä ehtoa. Toiminnallisestikin tarvitsemme leveämmät hartiat, toteaa Heinonen.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä toteaa, että ennen elokuuta ei kuntayhtymään ehditä neuvotella muita kuntia mukaan, mutta yhteistoiminta-alueen laajentamisen mahdollisuuksien tutkiminen tulee myöhemmin eteen.

– Nykyisen terveyskeskuskuntayhtymän henkilöstö siirtyy joka tapauksessa uusille työnantajille vanhoina työntekijöinä. Riihimäen yksiköissä työskentelevät Riihimäen kaupungin palvelukseen ja loput uuden kuntayhtymän, vakuuttaa Päivi Terävä.


Seminaarissa hyvä henki

Hausjärven ja Lopen kuntien päättäjät ja johtava virkamiehistö hioivat maanantaina uuden kuntayhtymän mallia yhteisessä seminaarissa.

Riihimäen terveyskeskuskuntayhtymän ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin asiantuntijat selvittelivät seminaarissa, kuinka Riihimäelle suunniteltu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys järjestyy uudessa mallissa.

– Seminaarissa pohdittiin keskustelun tasolla, että Hausjärven ja Lopen on ratkaistava miten päivystys järjestetään. Ostetaanko palvelut Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta vai ovatko ne Riihimäellä. Päätökset ovat edessä, sanoo Risto Tiippana.


Isäntäkuntamalli rikkoi seutukunnan

Riihimäen seudulla rakennetaan parhaillaan kahta rinnakkaista sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistapaa.

Riihimäen kaupunki on päättänyt erota nykyisestä terveyskeskuskuntayhtymästä vuoden 2012 loppuun mennessä. Kaupunki alkaa hoitaa terveydenhuollon omana toimintanaan vuonna 2013.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymään jäävät Hausjärvi ja Loppi eivät pura kuntayhtymää vaan kehittävät siitä uuden, liittämällä toimintoihin kuntien sosiaalitoimen lukuunottamatta varhaiskasvatusta.

Riihimäen eropäätös syntyi, kun kaupunki ei hyväksynyt kolmen kunnan yhteistä sote-kuntayhtymää, vaan vaati saada järjestää palvelut isäntäkuntamallilla. Hausjärvi ja Loppi katsovat menettävänsä itsemääräämisoikeutensa isäntäkuntamallissa.

Hausjärven ja Lopen kunnanvaltuustot päättävät uuden sote-kuntayhtymänsä perussopimuksesta maanantaina elokuun 22. päivä. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020