fbpx
Uutiset

Hausjärvi käänsi miinuksen plussaksi

Kirjaston ystävät voivat toivoa, että Hausjärven kuntapäättäjät uskaltautuvat palauttamaan kirjastojen aukioloajat ennalleen. Kirjastot ovat palvelleet viime vuoden alusta lähtien supistetuin aikatauluin sen jälkeen, kun kunnan kireä talous pakotti höyläämään säästöjä kokoon.

Viime vuoden säästökuuri tehosi, sillä vuoden aikana kunta teki 2,4 miljoonan euron verran ylijäämää. Talous koheni selvästi, sillä talousarvion lukujen mukaan vuosi olisi lisännyt kunnan tappiota yli puolella miljoonalla eurolla. Syntyneestä ylijäämästä yksi miljoona kertyi Riihimäen seudun ammattioppilaitoksen kuntainliiton purkamisesta ja Hyrian perustamisesta.

– Kirjaston ystävänä toivon tosiaan, että aukioloja voidaan pidentää. Uhkatekijöitä on kuitenkin niin tälle kuin ensi vuodelle. Erityisesti vaalien jälkeisen hallituksen valtionosuuspolitiikka huolestuttaa. Valtion velka kasvaa niin nopeasti, että hallitus saattaa leikata kuntien valtionosuuksia paikatakseen tilannetta, pohtii Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Tappiolliseksi pelätty viime vuosi kääntyi voitolliseksi, kun kunnan verotulot kasvoivat ennustettua enemmän. Veroprosenttia nostettiin 19,5:stä 20:een ja kiinteistöveroja kautta linjan 0,1 prosenttia. Ennalta laskettiin, että korotuksista huolimatta verotulokertymä olisi pudonnut vuoden 2009 hyvän vuoden kertymästä. Verotulot kasvoivat yllättäen 0,6 prosenttia eli 1,1 miljoonaa euroa.

– Työttömyys ei iskenyt Hausjärvelle kovin pahasti. Viime helmikuussa kävimme 8,3 prosentissa, mutta tilanne parani nopeasti ja nyt työttömyyttä on 7 prosenttia työvoimasta. Verotulokertymä ei pudonnut pelätyllä tavalla, Päivi Terävä sanoo.

Menoista pystyttiin nipistämään neljännesmiljoona, toimintatuloja kertyi 300 000 laskettua enemmän ja korkomenotkin vähenivät 200 000 eurolla. Lainaa piti ottaa 5 miljoonaa euroa, mutta otettiin vain yksi. Samaan aikaan vanhaa laintaa pystyttiin maksamaan pois 2,7 miljoonan euron verran.

Vuuosikate eli tulojen ja menojen erotus riitti kattamaan poistot, muttei riitänyt kattamaan investoinneista kuin 65 prosenttia. Vuonna 2009 vuosikatteella pystyttiin hoitamaan uuden rakentamisesta 80 prosenttia, joten kunnan rahoitusasema heikkeni.

Viime syksynä, kun verotuloarvio näytti vielä miinusta, Hausjärven päättäjät lykkäsivät vuodelta 2011 Kirkonkylän päiväkodin rakentamista, Ryttylän kouluhanketta ja pienempiä investointeja vuodella. Velkaantumista helpotti jo, että Monnin kunnallistekniikan rakentaminen ei toteutunut viime vuonna vaan lykkääntyi tälle vuodelle.

Viime vuoden ylijäämä kasvattaa Hausjärven taseeseen kertyvää ylijäämää viiteen miljoonaan euroon.(HäSa)

Menot