fbpx
Uutiset

Hausjärvi takasi kahden yrityksen lainat

Vuosikymmeniä jatkunut periaatelinjaus murtui Hausjärvellä tiistaina, kun kunnanvaltuusto päätti taata Päiväkoti Seikkailuystävien 120 000 euron ja Kotileipomo Laineen 100 000 euron yrityslainat. Päätös syntyi yksimielisesti.

Esko Ihalainen (kesk.) entisenä pankinjohtajana yritti avata keskustelua ihmettelemällä, ettei takaukselle vaadita yrittäjiltä vastatakausta. Avaus sai tukea Timo Silvánilta (kesk.), mutta siihen keskustelu sitten tyrehtyi.

Hikiässä toimivan päiväkodin uudisrakennus lisää päivähoitopaikkojen määrää ja auttaa purkamaan paikkaa odottavien jonoa. Leipomo taas laajentaa toimintaansa Riihimäeltä Turkhaudalle ja tuo tullessaan 15 työpaikkaa.

Uusi päiväkotirakennus nousee Jaakkolanharjun alueelle, kunnan vuokratontille. Kun uusi päiväkoti aukeaa ensi elokuussa, lasten määrä kasvaa 23:sta 40:een.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana päiväkodilla on käytössään niin nykyiset vuokratilat kuin uusi päiväkotirakennus ja lapsia voidaan hoitaa jopa 58. Nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vasta heinäkuussa vuonna 2013.

Hausjärvellä Oitissa ja Hikiässä hoitopaikkaa tarvitsee lähes 230 lasta, joista kunnallisissa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa hoidetaan Kirkonkylän päiväkodin valmistuttua ensi vuonna 170.

Yksityisessä päivähoidossa on 42 ja kotihoidon avustusta saa 52 lasta. Hoitopaikkaa odottaa vuoden vaihteessa kymmenen lasta.


Verotus ennallaan

Veroprosentti pidetään Hausjärvellä ennallaan 20 prosentissa, vaikka kunnalla olisi käyttöä 1,2 miljoonan lisätulolle, jonka yhden prosentin korotus vuodessa toisi. Muutenkin kovin niukkasanainen valtuusto hyväksyi verotuksen tason käyttämättä yhtään puheenvuoroa.

Kiinteistöverotustakaan Hausjärvi ei muuta. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,85 prosenttia, vakituisten asuinrakennusten 0,43, muiden asuinrakennusten 0,85, voimalaitosten 1,10 ja yleishyödyllisten yhteisöjen 0,30.


Pukukoppi yhä haave

Hikiän kaukalolle odotellaan yhä uutta huoltorakennusta ja odotus näyttää jatkuvan vielä tovin.

– Koululaiset tarvitsevat pukukopin välttämättä, korosti Esko Ihalainen.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä totesi, ettei isoksi paisunut ja kallis hanke mahdu edes kolmivuotiskauden investointipakettiin.

Timo Silván kiirehti huoltorakennusta, joka voitaisiin rakentaa pienenä ja halpana ratkaisuna.

Rakennuksen piti nousta jo tämän syksyn aikana, mutta puku- ja kalustovaraston, latukonehallin sekä pesutilat sisältävän rakennuksen hinta on ylittänyt arviot.

Ensimmäisellä tarjouskierroksella urakka olisi halvimmillaan maksanut yli 190 000 euroa ja uusitulla kierroksella jo yli 220 000 euroa. Määrärahaa hankkeeseen on tälle vuodelle 130 000 euroa.

Rakennus olisi pystytty rahoittamaan tänä vuonna, mutta vain lykkäämällä Ryttylän pururadan valojen rakentamista vuodella ja käyttämällä puistojen rakentamisrahat. Ajatus ei mennyt kunnanhallituksessa läpi.

Nyt huoltorakennuksen hinnan toivotaan putoavan, jos rakentajina käytetään opiskelijoita tai kunnan työntekijät rakentavat tilat. Asiaa selvitellään, kuuli valtuusto. (HäSa)

Menot