Uutiset

Hausjärvikin lähtee mukaan muutoskuntayhtymän jatkoselvittelyyn

Valtuutetut eivät ole valmiita tinkimään itsenäisestä kunnasta. Kuntaliitokselle ja isäntäkunnalle sanotaan yhä ei.

Hausjärvi lähtee mukaan jatkamaan muutoskuntayhtymän selvittelyä.

– Miten voimme päättää rakennemuutoksista, jollemme ensin selvitä, mitä muutos pitää sisällään? korosti keskustan Risto Autio.

– Tässä käy vielä niin, että ensin toteutetaan muutoskunta ja sen jälkeen kolmen tai viiden vuoden kuluttua katsotaan kuntaliitoksen olevan välttämätön. Mikä tämä tällainen jättimäinen kuntayhtymä on, jonka budjetti on suurempi kuin yhdenkään yksittäisen jäsenkunnan? Askel kohti kuntaliitosta, epäili kokoomuksen Jonas Jansson.

Tiistai-illan kunnanvaltuustokokouksessa kuumat tunteet ja ärhäkkä keskustelu johtivat lopulta äänestykseen, jossa jatkotyöskentely hyväksyttiin äänin 17-15 kahden äänestäessä tyhjää.

Keskustan valtuustoryhmä olisi lykännyt selvitystä. Perusterveydenhuollon ja perusturvan yhdistämisen selvittelyyn olisi haluttu lähteä vasta syksyllä, jolloin valmisteilla olevien sosiaali- ja terveysalan lakimuutosten vaikutukset selviävät.

Puolesta ja vastaan puhujien määrä vaihteli illan mittaan. Keskustaryhmäkään ei ollut yksimielinen, vaan Risto Autio ja Esko Ihalainen asettuivat tanakasti seisomaan selvityksen puolella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esittänyt Riihimäen seudulle muutoskuntamallia, jossa peruskuntien sosiaalitoimet yhdistettäisiin terveyskuntayhtymän kanssa uuteen muutoskuntayhtymään.

Tavoitteena on tervehdyttää terveyskeskuksen taloutta, turvata henkilökunnan saatavuus ja ikääntyvän väestön tarvitsemat palvelut. Hanke liittyy Paras-hankkeeseen eli kunta-alan palvelurakennemuutokseen, jossa valtio edellyttää kuntien yhdistävän toimintojaan.(HäSa)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic