Uutiset

Hautausmaille pääsee virtuaaliretkelle

Jyväskylän seurakunta on avannut Vanhan hautausmaansa internettiin. Sivustolta voi yhdellä klikkausella tutustua sinne haudattujen tunnettujen jyväskyläläisten elämäkertoihin sekä kaupungin ja seurakunnan kehitykseen.

Myös Turussa hautausmaan historiaa ja tunnettujen turkulaisten hautapaikkoja voi etsiä virtuaalisesti. Kuuluisuuksia siellä riittää Paavo Nurmesta alkaen.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa unelmoidaan samanlaisista opastetuista hautausmaakävelyistä, joita on järjestetty Janakkalassa, Hauholla ja Lammilla.

-Toivomme, että jonakin päivänä meidänkin seurakunnassa olisi kävelykierroksia hautausmailla sekä elävänä että virtuaalisena, tiedottaja Riitta-Sisko Keinonen sanoo.

Keskikaupungin asukasyhdistys on opastanut kierroksia Vanhan hautausmaalla.


Käytettyä ja tarpeellista tietoa

Ev.-lut. seurakunta, historiallinen museo ja taidemuseo inventoivat hautausmaat 1990-luvulla, joten tietoa niistä on valmiiksi koottuna.

Seurakunnalla on myös paljon kuvia hautausmaasta, mutta virtuaalinen hautausmaa ei synny käden käänteessä eikä ilmaiseksi. On valtava työ etsiä ja valita kuvat sekä merkitä kartalle, missä haudat ovat ja liittää niihin kuvat.

-Me luotamme tarinoihin. Internet-sivut eivät ole mitään, jos niissä ei ole tarinoita, Keinonen kertoo.

Museonjohtaja Tuulia Tuomi historiallisesta museosta toteaa, että Hämeenlinnan julkisista veistoksista ja muistolaatoista on jo tietoa internetissä taidemuseon sivuilla ja osoitteessa virtuaalipolku.fi.

-Ehkä hautausmaista voisi liittää tietoa virtuaalisen kulttuuripolun yhteyteen. Täyttyy laittaa idea korvan taakse, Tuomi sanoo.

Taidemuseon amanuenssi Päivi Viherluoto kertoo, että sivustot ovat todella käytetyt ja tarpeen.

-Periaatteessa virtuaalihautausmaa voitaisiin toteuttaa samalla tavalla, mutta ne eivät sisällöllisesti ole aivan taidemuseon ydintoimintaa. Tällä hetkellä tämäntapaista ei ole suunniteltu.


Resursseja ei ole näköpiirissä

Hämeenlinnan muistolaatoista taidemuseo pani tietoja internettiin, koska historiallisella museolla ei ollut siihen voimavaroja. Taidemuseo vastasi muistolaattatiedoilla yleisön tarpeisiin ja kysymyksiin.

Kaupungin historiallisella museolla ei ole pitkään aikaan mahdollisuuksia ryhtyä virtuaalihautausmaata tekemään. Museonjohtaja Tuomen mukaan kaikki museon henkilöstöresurssit on suunniteltu pariksi vuodeksi eteenpäin.

Seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Kari Laiho ei pidä virtuaalihautausmaata tähdellisenä. Ensin pitäisi saada kuntoon perusasiat, kuten yhteinen perinteinen hautakirjanpito yhtymään liitetyistä seurakunnista.

-Kaikenlaista tehtäisiin, jos olisi resursseja. Jos joku haluaa tietoja haudoista, useat tulevat niistä kysymään. Julkista tietoahan ne ovat.


Toteutettavissa yhteistyössä

Viherluodon mukaan virtuaalihautausmaan toteuttaja voisi olla lähinnä seurakunta. Vaihtoehtoisesti seurakunta voisi toteuttaa hautausmaan yhteisenä hankkeena, jossa olisivat mukana historiallinen museo ja taidemuseo.

-Yhtä merkittävää ja yhtä lailla kiinnostavaa aineistoa se olisi kuin jo olemassa olevat intenet-julkaisut, Aineistosta Hämeenlinnassa ei ole pulaa, mutta tietojen täytyy olla oikeita, Viherluoto sanoo.

Jyväskylän seurakunta käytti asiantuntijana virtuaalihautausmaan sisällön tuottamiseen Keski-Suomen museota, joka on inventoinut maakunnan hautausmaita. Nettisivuston seurakunta teetti yksityisellä yrityksellä.

-Sivustoja voidaan edelleen muokata. Sitä voidaan päivittää ja sinne voidaan lisätä hautoja, kertoo museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius. (HäSa)