Uutiset

Havin kynttilä läpäisee tehtaalla kovan syynin

Riihimäki

– Kaupassa kynttilää valitseva kuluttaja ei pysty silmämääräisesti erottamaan, mikä on turvallinen ja mikä turvaton kynttilä, sanoo Havin tehdaspäällikkö Jarmo Hutri Riihimäeltä.

Turvallisen kynttilän tunnusmerkkejä kuitenkin löytää kaupassakin. Kun pakkauksen tuoteturvallisuusmerkinnät ovat kunnossa, tuotteeseen voi luottaa varmemmin kuin merkitsemättömään.

Joutsenmerkki kertoo, että kynttilä on valmistettu puhtaasta, eläinperäisestä steariinista ja sydänlanka on standardit täyttävää puuvillaa.

Joutsenmerkki myönnetään vain kynttilöille, jotka on valmistettu 90-prosenttisesti muusta kuin fossiilisesta tai kasvisöljypohjaisesta raaka-aineesta. Tavallisimmin kasviöljynä käytetään palmuöljyä.

Tukesin erikoistutkija Kari Andersson kehottaa välttämään kynttilöitä, joiden pintaa tai massaa on koristeltu erilaisin hilein tai ylimääräisin, paloturvallisuutta heikentävin pavuin tai pikkupartikkelein.

3,5 miljoonaa kiloa kynttilöitä

Havin kynttilät tehdään Riihimäellä ja niitä valvotaan raaka-aine-eristä aina tehtaalta lähtevään pakettiin saakka. Joka erästä otetaan valmistuslinjalla parin tunnin välein isompi kynttiläerä, jotka halkaistaan pituussuuntaan ja tarkastetaan, että vaaditut normit täyttyvät.

– Kynttilän halkaisijan ja sydänlangan suhde on erittäin tärkeä ja vaikeakin tekijä. Siitä riippuu paljon, miten puhtaasti kynttilä palaa, kertoo tuotekehittelyasiantuntija, kemisti Maria Laaksonheimo.

Havi hankkii vuotuiseen 3,5 miljoonaan kynttiläkiloonsa raaka-aineet, joiden laadusta saadaan valmistajan dokumentit. Jokainen erä kuitenkin tarkistetaan Havin tehtaalla ennen käyttöä.

Havilla tarkkaillaan kynttilöitä Tukesin uusittujen ohjeiden mukaan. Kynttilöistä tutkitaan niiden paloturvallisuus, tuotemerkinnät ja tehdään nokitesti.

Tukesin ohjeiden lisäksi Havi noudattaa Saksassa sisällä poltettavien kynttilöiden raaka-aineille asetettuja liuotin- ja rikkipitoisuusmääräyksiä.

Lämpökynttilä maailman hitti

Maailmassa eniten myyty kynttilä on lämpökynttilä. Havillakin valmistetaan vuosittain 100 miljoonaa tuikkua eli 1,5 miljoonaa vuorokaudessa.

Toinen hittituote ovat kruunu- ja antiikkikynttilät, joiden suosio on taas lähtenyt kasvuun. Suomalaiset polttavat kuitenkin vielä enemmän pöytäkynttilöitä, mutta seuraavat ruotsalaisten mallia ja valitsevat yhä herkemmin hoikan ja pitkän kynttilän.

Tehdaspäällikkö Jarmo Hutri toteaa lämpökynttilän vaativan hyvin tarkkaa valvontaa. Astiaan ei saa jäädä palamatonta massaa reunoille, kun sydän on palanut loppuun.

– Testit tehdään 20-27 asteen lämpötilassa. Kotioloissa kynttilä palaa vastaavissa oloissa moitteetta, mutta vain vedottomassa tilassa. Jos huoneessa liikutaan tai on vetoa, liekki häiriintyy ja savuttaa, kemisti Maria Laaksonheimo sanoo.

Tuikut eivät pala täydellisesti, jos niitä poltetaan viileässä tai pakkasessa. Niitä ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön.

Noki saadaan kuriin

Savuttavaa kynttilää ei Havilta löydy, jollei kynttilää polteta väärissä olosuhteissa. Kynttilä palaa puhtaasti vain, kun se saa olla rauhassa, sopivassa lämpötilassa ja vedottomassa paikassa.

– Valtaosa noesta ja savusta syntyy, kun kynttilä sammutetaan. Paras tapa pöytäkynttilän sammuttamiseen on taittaa sydän tukahtumaan parafiiniin.

-Kruunu- ja antiikkikynttilä kannattaisi nipistää sammuksiin. Tukahduttaminen varastoi savun kuppiin, josta se pölähtää ilmaan, Maria Laaksonheimo neuvoo.

Havin steariinikynttilöillä on Pohjoismainen ympäristömerkintä eli joutsenmerkki.

Öljynjalostuksessa valmistettavasta raaka-aineesta tehdyt parafiinikynttilät eivät saa joutsenmerkkiä. Niidenkin raaka-ainetta, sydänlankaa ja värejä valvotaan yhtä tarkalla seulalla kuin steariinikynttilöiden. (HäSa)