Uutiset

He ratkaisevat nyt Euroopan ongelmia

Oikeistopopulistiset puolueet ovat viime viikkoina päässeet valtaan monissa maissa Euroopassa.

Esimerkiksi Italiassa hallituksen muodostavat kaksi puoluetta, joita on luonnehdittu populistisiksi: Viiden tähden liike ja Lega Nord.

Uusi pääministeri Giuseppe Conte, jolla ei ole aiempaa poliittista kokemusta, lupaa tuoda ”radikaalin muutoksen” Italiaan: hallitus haluaa luoda perustulon ja pysäyttää paperittomat maahantulijat.

Unkarissa puolestaan Fidesz-puolue ja pääministeri Viktor Orbán saivat jo kolmannen kauden vallassa huhtikuun vaaleissa.

Oikeistokonservatiivinen Fidesz kriminalisoisi nyt turvapaikanhakijoiden auttamisen, mikä tietäisi heille apua antaville kansalaisjärjestöille vaikeuksia.

Naapurimaassa Sloveniassa Orbánin liittolainen Janez Jansa sai tällä viikolla tehtävän lähteä muodostamaan hallitusta. Hänen johtamansa SDS-puolue kampanjoi maahanmuutonvastaisella teemalla.

Lisäksi tällä viikolla uutisoitiin, että Ruotsissa ruotsidemokraatit saisivat nyt jopa 18,5 kannatuksen. Vaalit pidetään syksyllä.

 

Ei ole ihme, että eliitinvastaiset puolueet saavat kannatusta Euroopassa. Näin sanoo politiikan tutkija ja yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä ja toisaalta valtion palveluista leikkaaminen jättävät äänestäjille tunteen siitä, että heidän hyvinvointivaltionsa on uhattuna.

– Euroopassa valtaapitävä eliitti ei ole pystynyt kohtaamaan tilannetta kunnolla, eikä asiasta ole puhuttu riittävästi, Palonen sanoo.

EU ei ole myöskään pystynyt ns. taakanjakoon eri maiden kesken.

– Esimerkiksi Italiassa todellinen tilanne on se, että turvapaikanhakijoita saapuu hyvin paljon. Samaan aikaan italialaiset kokevat, ettei EU, etenkään pohjoiset maat, juuri auta Italiaa, Palonen sanoo.

 

EU:ssa Unkari ja Puola etunenässä jarruttelevat turvapaikanhakijoiden kiintiöitä eri maihin.

Unkari tosin kuuluu Italian ja Kreikan ohella EU:ssa maihin, jotka ovat joutuneet tekemään hyvinkin konkreettisia toimenpiteitä turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi: vuonna 2015 Unkari pystytti Serbian rajalle aidan.

Etelä-Euroopassa EU:ta pidetään osin hyvin joustamattomana, mikä johtaa kansalaisten tyytymättömyyteen.

– Kun jossakin maassa on katastrofi, esimerkiksi Kreikka eurokriisin aikana tai Italia nyt pakolaiskriisin aikana, EU-sääntely ei riitä, kun tilanne tai tarpeet muuttuvat paljon, Palonen sanoo.

Palosen mukaan tärkeintä olisi ratkaista turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä aiheutuva paine eri maissa niin, ettei tilanne kärjistyisi.

– Esimerkiksi (Italian uudella hallituspuolueella) Lega Nordilla on fasistisia traditioita, joten se uhkaa nostaa päätään.

 

Oikeistopopulistisille ja äärioikeistolaisille puolueille on yhteistä maahanmuuton vastustaminen ja eritoten turvapaikanhakijoiden määrän raju vähentäminen.

Muukalaisvihamielisyys, käytännössä erottelu meidän kansan ja muiden välillä, kietoutuu siksi monesti populistisiin väitteisiin.

– Ne tekevät eroa eri kansanryhmien välille, Palonen sanoo.

Tutkijat puhuvat hyvinvointi- tai hyvinvointivaltiosovinismista, minkä mukaan hyvinvointi kuuluu vain tietyille kansanryhmille. Palonen ottaa esimerkiksi Lega Nordin:

– Lega Nord ei haluaisi antaa Pohjois-Italian rahoja köyhään eteläosaan, Palonen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden vastustamisesta onkin tullut poliittinen työkalu monelle populistiselle puolueelle.

– Se (turvapaikanhakijat) on hyvään aikaan tullut vihollistaho, mutta puolueiden ajamat asiat ovat hyvinkin muutosalttiita. Keskeistä populismissa on me ja muut -asettelu.

 

Unkarissa valtapuolue Fidesz on ollut muuttamassa Unkaria jopa niin, että EU:ssa on oltu huolissaan oikeusvaltiokehityksestä.

Palosen mukaan Unkari on saamassa jopa yksipuoluejärjestelmän piirteitä, kun oppositio on heikko ja uusien puolueiden rahoittamista on vaikeutettu.

– Tällainen kaventuminen ei kuulu populismiin, Palonen muistuttaa.

– Vielä emme tiedä, millaista politiikkaa esimerkiksi Italiassa tai Sloveniassa vallassa olevat puolueet alkavat tehdä.

Italiassa tosin on ollut aiemminkin vallassa populisti: Silvio Berlusconi.

– Berlusconi loi hegemoniaa omistamalla mediayhtiöitä. Unkarin Orbán on tosin vienyt sen vielä pidemmälle.