Uutiset

Hedelmäistä pääsiäistä

Hapatetut maitotuotteet, kuten rahkasta valmistettu pasha, ovat perinteisiä pääsiäisajan ruokia.

Tämä juontaa juurensa katolilaisiin perinteisiin, joiden mukaan pääsiäistä edeltävän paaston aikana ei käytetty kananmunia eikä maitoa. Varastoihin kertynyt maito hapatettiin, jotta se saatiin säilymään.

Rahkan lisäksi pääsiäispöytään sopivat hedelmät, erityisesti sitruuna. Raskaat pääsiäisruoat suorastaan vaativat raikasta jälkiruokaa.

Hedelmägranita
(6 hengelle)
 
1 tlk (n. 400 g) aprikoosia
1 tlk (n. 400 g) mangoa
1 dl appelsiinimehua
½ dl sokeria
 
Valuta säilykehedelmistä mehu ja pilko hedelmiä vähän. Laita hedelmäpalat, appelsiinimehu ja sokeri tehosekoittimeen ja pyöräytä soseeksi. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös hiukan sitruunamehua.
 
Kaada massa laakeaan kulhoon ja laita pakastimeen muutamaksi tunniksi. Sekoittele välillä.
 
Ennen tarjoilua sekoita jäätynyt massa hileiseksi ja jaa annoskulhoihin. Tarjoa heti.
 
Mangohoukutus
(4–6 hengelle)
 
1 tlk (n. 400 g) säilykemangoa
250 g mascarponea
200 g kreikkalaista jogurttia
jauhettua inkivääriä
1 sitruunan mehu
1 dl sokeria
 
Valuta ja pilko mango pieniksi kuutioiksi.
 
Sekoita mascarpone ja jogurtti. Sekoita joukkoon myös inkivääri, sitruunan mehu ja sokeri. Jaa seos tarjoiluastioihin tai isoon kulhoon. Anna viilentyä jääkaapissa.
Voit halutessasi ripotella sokeria annoskulhojen pinnalle ja polttaa kaasupolttimella sokerin kauniin ruskeaksi crème brûléen tapaan.
 
Paahdetut aprikoosit
(4 hengelle)
 
1 tlk (n. 400 g) säilykeaprikooseja
1 rkl voita
1 dl mantelilastuja
juoksevaa hunajaa
kanelia
 
Valuta aprikooseista mehu. Asettele aprikoosinpuolikkaat vuokaan halkaistu pinta ylöspäin. Jos satut löytämään tuoreita aprikooseja, voit hyvin käyttää niitä.
 
Ripottele mantelilastut aprikoosien päälle ja valuta niille myös hunajaa. Mausta lopuksi kanelilla.
 
Paahda aprikooseja uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa heti. Aprikoosien kanssa maistuu vaniljajäätelö.
 
Hyytävät pikkupashat
(12 kpl)
 
3 sitruunaa
2 ½ dl sokeria
3 kananmunaa
250 g rahkaa
1 dl mantelirouhetta
 
Raasta sitruunoiden kuori. Purista mehu ja laita mehu, kuoriraaste sekä sokeri kattilaan. Kuumenna, jotta sokeri sulaa. Jätä jäähtymään.
 
Lisää jäähtyneeseen sitruunaliemeen kananmunat ja sekoita hyvin. Laita kattila uudelleen liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen, jotta liemi muuttuu kiisselimäiseksi. Anna taas jäähtyä.
 
Ota kiisselistä erilleen noin  2 desilitraa. Sekoita kattilassa olevaan kiisseliin rahka ja mantelirouhe.
 
Annostele silikonivuokiin ensin rahkaa ja päälle sitruunakiisseliä. Nostele päälle vielä toinen rahkakerros.
 
Anna pashojen jäätyä pakastimessa kolmisen tuntia. Voit koristella annokset keitetyillä sitruunankuorilla.
 
Pashat ovat todella sitruunaisia, joten jos haluat niistä makeampia, lisää sokerin määrää.
 
Sitruunankuorikoristeet
 
1 sitruuna
½ dl sokeria
½ dl vettä
 
Pese sitruuna huolellisesti ja kuivaa hyvin. Kuori sitruuna kuorimaveitsellä ja pilko kuorisuikaleita vielä kapeammiksi kiehkuroiksi terävällä keittiöveitsellä.
Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna ja anna sokerin sulaa. Sekoita välillä.
 
Keitä suikaleita sokeriliemessä, kunnes ne ovat läpikuultavia.
 
Nostele suikaleet leivinpaperille kuivumaan. Kun suikaleet ovat hiukan kuivahtaneet, ripottele niiden päälle vielä sokeria. Anna kuivahtaa kokonaan.