Kolumnit Uutiset

Hedelmäkarkkeja vai lakritsia?

Sanokaa sana barometri, niin poistan aseestani varmistimen.

Ei pitäisi olla yllättävää, että ihminen, joka on ryhtynyt yrittäjäksi, suhtautuu tulevaisuuteen yleensä vähintäänkin kohtalaisen myönteisesti. Myös kiinteistömarkkinoilla nähdään koko ajan sitä samaa kajastavaa valoa tunnelin päässä.

Suojeltaisiin kuitenkin edes lapsia näiltä tyhjänpäiväisiltä kyselyiltä, jotka herättävät aina enemmän uusia kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

Nyt se on kuitenkin tehty: historian ensimmäinen lapsibarometri. 414 suomalaista 6-vuotiasta lasta on haastateltu ja heiltä on kysytty kysymyksiä, joihin kaikilla aikuisillakaan ei ole valmiita vastauksia.

Ainakaan minä en läheskään joka päivä tiedä, onko minulla yhtään ystävää tai etenkään sitä, minkälainen kokonaiskuva minulla on elämästä.

Ei siihen mitään kyselyä tarvita, jotta tiedetään, että suomalaiset lapset ovat yleensä onnellisia tai jopa vallan tyytyväisiä elämäänsä (Yle Uutiset 17.11.).

Lapset ovat lapsia. Onneksi.

Tuleeko kenenkään pieneen mieleen, että 6-vuotiaat lapset ovat kenties jo perusluonteeltaan valoisaa ja myönteistä porukkaa.

Nyt julistetaan, että lähes kaikilla Suomen 6-vuotiailla on kavereita. Rohkenen valitettavasti epäillä julistuksen todenperäisyyttä.

Lapsen suusta kuulee kenties totuuden, mutta hyvin usein sieltä ei kuule yhtään mitään tai sitten pelkästään sitä, mitä kysyjä haluaa.

Lapsella on kenties taipumus ja ehkä tarvekin vakuuttaa (itselleenkin), että kavereita riittää ja kotonakin on hyvä olla. Kavereita? – Totta kai.

Kaikki tämä täysin riippumatta siitä, mikä on ns. totuus.

Olin varmaan outo lapsi 6-vuotiaana, kun kaikki kaverini olivat pelkkiä mielikuvitus-sellaisia. Ensimmäiseen oikeaan kaveriini, Mattiin tutustuin vasta koulussa. Silti olin onnellinen.

Muistettiinko lapsilta kysyä, ovatko kaikki kaverit ihan oikeita tai mitä kaikkea muuta kunkin lapsen maailmassa on sellaista, mikä ei ehkä olekaan ihan oikeasti totta. Silläkin kun on merkitystä.

Sitä vastoin tehdään vakavia päätelmiä jopa siitä, että kaikki 6-vuotiaat eivät ole osanneet vastata kysymyksiin. He ovat niitä onnettomia!

Jos lapselta kysyy, pidätkö enemmän hedelmäkarkeista vai lakritsista, onnellisen takuuvarmasti yleisin vastaus on: en mä tiedä.

Jospa käytettäisiin barometria näin matalapaineiden vallitessa pelkkänä ilmapuntarina.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic