Kolumnit Uutiset

Hei me paikataan ja peruskorjataan taas

Jopa 800 000 suomalaista vetää täysin palkein sisuksiinsa haitallista sisäilmaa.

Jopa 26 prosenttia koko Suomen opetus- ja hoitoalan rakennuksista on arvioitu kärsivän merkittävistä kosteus- ja homevaurioista.

Myös Hämeenlinna on tunnettu homerakennuksistaan. Sweet home Hämeenlinna.

Tuoreimpana pitkässä, yhä kasvavassa ja päättymättömässä homerakennusten listassa ovat Kaurialan koulu ja Hämeenlinnan yhteiskoulu.

Museovirasto on puolestaan tunnettu vanhojen rakennusten puolesta taistelijana.

Tosin naisvankilan tieltä purettava, Senaattikiinteistöjen omistama ja maan ainoa 1970-luvun alussa rakennettu ja yhä toiminnassa oleva Hämeenlinnan vankila ei Museovirastoa kiinnosta, koska rakennus ”ei ole arkkitehtonisesti merkittävä”. Eikä hirmuisen vanhakaan, mutta surkeassa kunnossa.

Liki vuoden tyhjillään olleen Kaurialan koulun purkamisen Museovirasto esti toistaiseksi. Hämeenlinnan kaupunki vastustaa. Lopullisen päätöksen siitä tekee aikanaan ely kun muilta asioiltaan ehtii.

Kaurialan koulun tyhjien rakennusten käyttökustannukset ovat vuodessa 130 000 euroa. Siihen hintaan kelpaa seurata, kuinka vedenpinta kohoaa koulun kellarikerroksessa.

Myös Hykin kuntoa ja rakennushistoriallista merkitystä selvitellään – Museoviraston vaatimuksesta.

Hykin korjaustarve on yli 90 prosenttia. Rakennusalan lyhyen oppimäärän mukaan moukarin pitäisi heilua jo 70 prosentin korjaustarpeen kieppeillä.

Eipä heilu, vaikka kaupunki tuntuu liputtavan purkamisen puolesta pelkästään sen takia, että se kävisi vähemmän talouskukkaron päälle.

Kaikki kivet täytyy kuitenkin kääntää.

Vastuu eli osittain poliittinenkin päätöksenteko venyy perinpohjaista tutkimustyötä tehdessä ja pitkittyy lisää vastapuolten valituskierteestä.

Väistämättä herää kysymys, että ollaanko tässä vain pitkittämässä väistämätöntä eli purkutuomiota?

Samaan aikaan koululaiset siirtyvät väistötiloihin tai opiskelevat parakeissa, mikä ei ole ilmaista sekään. Esimerkiksi pelkät Tuomelan parakit maksavat vuodessa 400 000 euroa. Ensin niissä opiskeli peruskorjatun Tuomelan koulun väki, nyt Hykin.

Koulujen peruskorjauslista ei ole lyhyt, moni kohde vaatii ylläpitävää remonttia ennen varsinaisen työn aloittamista.

Hei me paikataan taas mutta ei me kaduta, laulaisi Tik Tak. Kello käy, sanoo Samuli Putro.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic