Kolumnit Uutiset

Hei meitä huijataan

Tuttu autokauppias vilkaisi Sunny Car Centerin mainosesitettä ja heitti sen nurkkaan.

Arvostin autokaupan asiantuntijan sanattomasti ilmaisemaa näkemystä. Epäilin vahvasti, mutta sorruin itsekseni hihitellen siihen, mihin täysin vakavalla naamalla iso joukko minua paljon viisaampia. Ajattelin aivan liian hämäläisesti, että katsotaan nyt tämäkin asia loppuun asti.

Itsellenikään en olisi suin surminkaan, enkä varsinkaan valaehtoisesti tunnustanut, että suuri huijaus haisi alusta asti. En tunnusta nytkään.

Huijauksen ja nerokkaan idean ero on niin häilyvä, ettei sitä kohdalle osuttaessa meinaa millään erottaa.

Monta kertaa on tullut mieleen yksi omakohtaisista huijauskokemuksistani.

Kanadansuomalainen liikemies perusti Hämeenlinnan Sibeliuksenkadulle Liettuakeskuksen talvella 1992.

Yhdessä maan mainion toimittajamme, Baltian suden eli Jorma Virtasen kanssa paljastimme koko hankkeen suureksi huijaukseksi. Lähes koko muuta kaupunkia ja ainakin yhtä tai kahta pankkia erittäin vakuuttava liikemies oli jo ehtinyt pahanpäiväisesti höynäyttää.

Seurauksena Hämeen Sanomien keskustan konttori joutui murhapolttoyrityksen kohteeksi. Liikemies karkasi Hattelmalan mielisairaalasta ilmeisesti takaisin Kanadaan uhattuaan sitä ennen tasavallan presidentti Mauno Koivistoa.

Silloin oli kaikki niin paljon helpompaa. Piti alkuun vain katsoa valokopiokoneella tehtyä kuvamanipulaatiota, joka esitti liikemiehen muka perustaman Airlietuva-lentoyhtiön konetta. Koneen peräsimeen oli jäänyt vahingossa Air Canadan vaahteralippu.

Toivotan arvostavaa rauhaa liikemiehen muistolle. Niin vähän osasimme arvostaa tuolloinkin yrittäjyyttä.

Enää ei ole välttämättä hajuakaan siitä, miten meitä huijataan. Valokopiokoneajasta on siirrytty kybermaailmaan, jossa varsinkaan rahan liikkeistä ei tiedä kukaan.

Olisi se pitänyt jo vuonna 2010 älytä, että SCC:n suunnitelmat olivat aivan liian suuria ja suureellisia toteutuakseen. Kaikkinainen suuruus oli kuitenkin myös ylivoimainen houkutin.

En jaksa hämeenlinnalaisena hävetä asiaa tänäänkään tippaakaan. Jos jotakin imagohaittaa on kaupungille tullut, niin siitä vaan.

Tuottaahan Hämeenlinna kaikkien muiden Suomen kehittyvien kaupunkien asukkaille edes jonkinlaista iloa – nimittäin vahingoniloa.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic