Uutiset

Hei, Tiktak soittaa oikeesti!

Tyttöbändi Tiktak on riekkunut suomipopin kärkikaartissa jo viisi vuotta. Kuusikon vaiheita on jo aiemmin dokumentoitu yhden kirjan verran, mutta nyt joulumarkkinoille putkahti peräti yli neljä tuntia materiaalia sisältävä dvd-levy Hei me soitetaan oikeesti!

Hei me soitetaan oikeesti! on dokumentti Tiktakin vaiheista, mutta pääosassa on 40 esiintymisen Kesäkissa Tour 2004, jolla ohjaaja Miska Berg kameroineen kulki tiiviisti mukana.

Ainakin basisti Mimmu ja rumpali Tuuli pitävät dvd:llä nähtäviä henkilöhaastatteluja sangen onnistuneina.

– Ihan sama tyttöhän siellä puhuu kuin tässäkin, Tuuli kiteyttää.

– Kyllä minäkin siitä itseni tunnistan. Mitä nyt dvd:n Mimmu puhuu selvästi jännittyneemmin kuin tämä Mimmu tässä, basisti luonnehtii.

Muutenkin kaksikko suorastaan säteilee tyytyväisyyttä puhuessaan uudesta dvd-spektaakkelistaan.

– Se on tosi onnistunut. Ja myös hauska, kun siellä on niin paljon kaikkea muutakin sälää kuin esimerkiksi pelkästään keikkoja, Tuuli määrittelee.

– Kyllä, olemme kaikki siihen tosi tyytyväisiä. Tässä on kuljettu jo pitkä matka, vaikka pitkä matkahan meillä on vielä edessäkin, Mimmu vahvistaa.

Mitään ei sensuroitu

Henkilöhaastatteluissa Tiktakin jäsenet melkein yllättävät toteamalla yhdenmukaisesti, että he eivät pidä itseään ammattimuusikkoina eivätkä edes oikein aikuisina. Siitäkään huolimatta, että viiden vuoden takainen juniorijoukkue on kasvanut keski-iältään jo lähes 20-vuotiaaksi.

– No kun en minä ainakaan osaa pitää itseäni ammattimuusikkona, rumpali Tuuli sanoo.

– Ja kun me olemme niin nuoriakin vielä, Mimmu säestää.

Dvd:llä on kuitenkin esimerkiksi kohta, jossa Tiktak starttaa ääni- ja valotekniikka-ammattilaistensa kanssa yli yön kestävälle keikkamatkalle Kemiin. Siitä ei ainakaan ensimmäiseksi tule mieleen, että kyse on soittamista harrastavista teineistä. Ohjaaja Berg on samaa mieltä.

– Kyllä ne on ammattilaisia. Se on vain tyttöjen vaatimattomuutta, kun eivät sitä suostu myöntämään, Berg toteaa.

Dvd:n hassuihin hetkiin lukeutuu muun muassa sellainen tuokio, kun Tiktak on Seinäjoella nousemassa Provinssirockin esiintymislavalle. Yhtye ei sillä hetkellä vaikuta pelkästään jännittyneeltä – joku voisi puhua jopa paniikista.

– Kaikkihan sinne pantiin mukaan, mitään ei otettu pois. Eikä mitään sensuroitu, Miska Berg vakuuttaa.

Ensi vuonna uuttaa musiikkia

Samaan aikaan dvd:n kanssa Tiktakilta ilmestyi myös minialbumi, sekin nimeltään Hei me soitetaan oikeesti! Levyllä kuullaan muun muassa livemateriaalia ja Tiktakin versio The Clashin kappaleesta Should I Stay Or Should I Go.

Aivan uutta materiaalia Tiktak lupaa panna purkkiin ensi vuoden puolella. Haaveissa kummittele kesäalbumin julkaiseminen, mutta todennäköisin vaihtoehto on levyn ilmestyminen ensi vuoden jouluksi.

– Tuskin musiikkimme muuttuu ainakaan radikaalisti. Kaikki bändissä ovat tyytyväisiä nykyiseen tyyliin, joten eiköhän se aika pitkälle pysy samana, vaikka mistä sitä koskaan tietää, Mimmu pyörittelee.

– Niin, never knows, Tiktakin vieraiden kielten spesialisti Tuuli vahvistaa.

Päivän lehti

30.3.2020