Uutiset

Heikki Marila voitti Carnegie-taidepalkinnon

Pitkään Riihimäellä vaikuttaneelle Heikki Marilalle on myönnetty suuri pohjoismainen Carnegie-taidepalkinto. Palkinnon suuruus on yli 111 000 euroa.

Vuonna 1966 syntynyt Marila voitti pääpalkinnon kokoelmalla maalauksia, joista hän on kehittänyt sukulaissieluja 1600-luvun symboliikalla ladatuille hollantilaisille kukka-asetelmille.

Suomalaisista palkintoa tavoittelivat Marilan lisäksi Stig Baumgartner, Jarmo Mäkilä ja Heli Rekula. Kaikkiaan ehdokkaita oli 17.

Toinen palkinto myönnettiin ruotsalaiselle Ann Edholmille ja kolmannen palkinnon sai tanskalainen Christian Schmidt-Rasmussen.

Palkinnot luovutetaan marraskuussa Oslossa avautuvassa Carnegie Art Award -näyttelyssä, jossa myös kilpailijat esittäytyvät. Oslosta katselmus lähtee kiertueelle muiden Pohjoismaiden pääkaupunkeihin. Helsingissä näyttely järjestetään toukokuussa 2012. Paikkana on Amos Andersonin taidemuseo.


Tervakosken ?työhuone pysyy

Heikki Marila asui 1990-2000-luvuilla Janakkalassa ja Riihimäellä. Viime syksynä hän muutti perheineen Turkuun.

-Toinen työhuoneeni on edelleen Tervakoskella ja aion pitääkin sen siellä, jos vain saan, Marila kertoo.

Hän aikoo tehdä Tervakosken Lumppulinnassa sijaitsevassa työhuoneessaan suurikokoisia teoksia. Lisäksi sitä voi käyttää varastona.

Heikki Marila on Carnegie-palkinnostaan iloisesti yllättynyt. Hänen mielestään se antaa mukavasti väljyyttä taiteelliseen työhön.

-Kyllä minä palkinnolle käyttöä keksi. Menen maalikauppaan ja ostan materiaaleja, hän suunnittelee.

Syksyllä hän aikoo muuttaa vähäksi aikaa Berliiniin ja tutustua sikäläiseen taidemaailmaan.

Heikki Marila on mm. hämäläisten ammattitaiteilijoiden yhdistyksen Ars Hämeen jäsen.

Palkinto jaetaan ja siihen liittyvä näyttely avataan marraskuussa Oslossa.

Carnegie-palkinnot myönnettiin kymmenettä kertaa Pohjoismaiden merkittävimmille taiteilijoille. Palkinnot jaetaan joka toinen vuosi. (STT-HäSa)