Uutiset

Heikki Pajuoja: Hyvää veljeä ei ole näkynyt

 

– Minä en ainakaan tunnista, että Hattulassa olisi minkäänlaista hyvä veli -verkostoa päätöksenteossa, sanoo hattulalainen demarivaltuutettu Heikki Pajuoja, 56, joka jättää valtuustotyön tämän syksyn jälkeen.
 
Hän sanoo, että Hattulassa asioita on valmisteltu hyvässä yhteistyössä yli puoluerajojen. Osa valtuutetuista on moittinut valtuustoa kumileimasimeksi, sillä päätösesitykset muuttuvat vain harvoin.
 
Pajuojan mukaan tämä kertoo pikemminkin asioiden hyvästä valmistelusta.
 
– Kunnanhallituksella on tietysti paljon valtaa, mutta minun mielestäni sielläkin keskustelua käydään avoimesti ja asioista päätetään yhteistyössä. Jos se on suhmurointia, niin sitten meillä suhmuroidaan.
 
Säästö ei ole itsetarkoitus
Sen hän myöntää, että keskeneräisistä asioista voisi jakaa tietoa rivivaltuutetuille nykyistä enemmän. Hän teki asiaan liittyvän aloitteen ensimmäisellä valtuustokaudellaan, mutta se ei ole edennyt mihinkään.
 
– Aloitteiden käsittely on meillä välillä luvattoman hidasta, sen olen itsekin huomannut, hän sanoo.
 
Pajuoja valittiin valtuustoon syksyn 2000 kunnallisvaaleissa. Hän on siis ollut valtuustossa kolme kautta ja toiminut koko sen ajan myös perusturvalautakunnan puheenjohtajana.
 
– Se ei ole niitä helpoimpia tehtäviä, kun rahat ovat tiukassa. Mutta tällä valtuustokaudella on tehty päätöksiä, jotka tuovat myös säästöjä, Pajuoja sanoo.
 
Hän huomauttaa vierastavansa säästö-sanaa, sillä itsensä voi myös säästää konkurssiin.
 
– Säästö ei ole itsetarkoitus vaan tärkeintä on, että toiminta on tarkoituksenmukaista. Meillä on esimerkiksi kotiutettu joitakin ostopalveluita, kun oma tuotanto on todettu edullisemmaksi.
 
Hyvänä päätöksenä Pajuoja pitää myös esimerkiksi päiväkoti Tiitiäisen peruskorjausta ja laajennusta sekä uuden Viiriäisen päiväkodin rakentamista. Nyt hoitopaikkojen pitäisi riittää joksikin aikaa, ja samalla on voitu luopua pienistä remontin tarpeessa olleista yksiköistä.
 
Itsenäisyyspäätös oli oikea
Kunnan keväällä valmistuneeseen kiinteistöohjelmaan on kirjattu vanhainkodin eli Tuulia-kodin remontti ja laajennus. Sen Pajuoja toivoo toteutuvan mahdollisimman pian.
 
– Sitähän suunniteltiin jo aiemmin, mutta Pappilanniemen sairaalakiinteistön osto sekoitti kuvioita vähäksi aikaa. Nyt on palattu alkuperäisiin suunnitelmiin eli että ympärivuorokautinen hoiva keskitetään Tuulia-kotiin.
 
Heikki Pajuoja oli mukana päättämässä Hattulan jättäytymisestä Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksen ulkopuolelle. Hän pitää päätöstä edelleen oikeana ja hyvänä ratkaisuna.
 
– Olin silloin ja olen yhä sitä mieltä, että hattulalaiset saavat paremmat palvelut, kun kunta on itsenäinen.
 
Pajuoja kuitenkin korostaa yhteistyön merkitystä.
 
– Rajat ovat vain viivoja kartalla, pitää pystyä toimimaan niiden yli. Samoin kunnan sisällä on tärkeää toimia yli hallintokuntien rajojen.
 
Hän sanoo, että esimerkiksi Hattulan ja Janakkalan terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen toiminta on käynnistynyt vähintään kohtuullisesti, vaikka kehitettävääkin on.
 
– Sitä toivon, että uudet valtuutetut perehtyisivät kunnan asioihin ja päätöksentekoon huolella.
 
Hän sanoo, ettei itsekään sano kunnallispolitiikalle ei koskaan. 
 
– Luottamustyö vie aikaa, mutta on myös antanut paljon. Nyt on tauon paikka, mutta eihän myöhemmistä vaaleista tiedä, hän sanoo. (HäSa)
 

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic