Uutiset

Heikon johdon kirous

markku peltonen

Vaalit ovat kansanvallan esinäytös. Vasta niiden jälkeen alkaa valtakirjan saaneiden luottamushenkilöiden arkinen ja – päinvastoin kuin kuvitellaan – kova työ yhteisten asioiden hoitamiseksi.

Syksyn kunnallisvaalit eivät ratkaisseet kuntien ongelmia, vaikka vaalitaistelun melskeessä joku näin saattoi hairahtua kuvittelemaan. Kuntien taloudesta päättävillä valtuutetuilla on yhä vain kaksi ongelmaa: kunnan menojen karsinta ja tulojen kasvattaminen muuten kuin verotusta tiukentamalla.

Kunnissa kaivataan vahvaa johtajuutta. Ideaan kansanvallasta, jossa valta on jaettu tasan valtuutettujen kesken eivät usko kuin vihreät ja lumiukot. Vahva johtajuus ei tarkoita sitä, että rivivaltuutetut olisivat hyödyttömiä.

Myös kunnissa kuunnellaan henkilöä, joka tarjoaa ideoita kunnan kehittämiseksi, sen tulevaisuuden turvaamiseksi.

Heikko johto riitelee, tekee välttämättömän, kiristää verotusta menojen kattamiseksi ja maksattaa täten heikkouden kuntalaisilla. Heikon johdon toivoja ovat iltarukoukset ja valtio, joka joskus jakaa lopulta kovin pieniä lottopotteja kuntien talousahdinkoa helpottamaan.

Heikon vallan kunnassa äänestäminen, läntisen demokratian kulmakivi, voi tulla kuntalaisille kalliiksi.

Hämeenlinnan seudun kunnista vaikeudet odottavat ennen muuta Hattulaa. Vaaleissa sitoutumattomien ryhmä räjäytti pankin. Sit-ryhmällä on uudessa valtuustossa kymmenen paikkaa kuten demareillakin.

Vaalien jälkeisissä neuvotteluissa sit-ryhmä ja SDP löysivät toisensa, mikä närkästyttää kokoomusta ja keskustaa. Narina on elämää, aina osa politiikkaakin, mutta sit-ryhmän ja SDP liitto on aivan normaalia demokratiaa.

Kokonaan toinen asia on se, mitä hyötyä hattulalaisten asioiden hoitamiselle oli tavasta, jolla sit-ryhmän ja SDP:n sopimus syntyi. Mitä kaksikko olisi menettänyt, jos keskeisten luottamuspaikkojen jaosta olisi neuvoteltu, kuten oli jo sovittu, kokoomuksen ja keskustan kanssa?

Hattulassa on keskusteltu vaarallisen vähän kunnan tulevaisuudesta. Kunnassa riehuu henkilöiden keskeinen valtataistelu. Puoluepolitiikalla on kunnan palikoiden jakamisessa tuskin mitään merkitystä.

Riidoissa on kuitenkin siis päästy askel eteenpäin. Sit-ryhmän Eero Vesala on nousemassa kunnanhallituksen johtoon ja SDP:n Seppo Kankkunen jatkanee valtuuston puheenjohtajana.

Vahvaa johtajuutta ei Hattulassa ole näköpiirissä. Avainasemassa rakentajana on hallituksen puheenjohtaja ja näyttöjen perusteella Vesalasta ei ole voimien kokoajaksi ja riitojen liennyttäjäksi. Kiistelyn jatkaminen kiinnostaa kaiken lisäksi kaikkia puolueita. Vesalalla ei ole erotuomarin pilliä.

Veronmaksajat voivatkin kysyä, kuinka paljon verotus Hattulassa kiristyy seuraavan neljän vuoden aikana. Eripurainen kunta on myös huono kumppani seutuyhteistyössä.

Heikon johdon toivoja ovat iltarukoukset…

Päivän lehti

7.8.2020