Uutiset

Heinäluoma heitti pyyhkeen kehään

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma tarvitsi muutaman päivän ymmärtääkseen, ettei hänellä ole mitään sijaa SDP:n presidenttikuvioissa. Puolueen ehdokas on jo nyt – vaikka virallinen ratkaisu on tekemättä – ex-pääministeri Paavo Lipponen.

Heinäluoma kunnioittaa tosiasioita ja uskaltaa sanoa ne myös ääneen. Heinäluoman mukaan Lipposen ilmoittautuminen presidenttipeliin vei pohjan hänen ehdokkuudeltaan.

Lipponen on ulkopolitiikassa ylivoimainen ja hän on erinomainen EU-politiikassa, kiittelee Heinäluoma. Tähän ei ole lisättävää. Lipposen ratkaisu on demareille lähes lottovoitto.

SDP:n puoluejohtaja Jutta Urpilainen tulkitsee Lipposen päätöstä Uutispäivä Demarissa. Urpilaisen mukaan ratkaisu kertoo Lipposen arvostavan presidentin tehtävän korkealle.

Kyllä, tästä huolimatta Lipposen siirrossa on kysymys muustakin. Hän halusi varmasti tehdä puolueelleen palveluksen, auttaa sen ulos vaikeasta tilanteesta.

SDP tarvitsee Lipposta paljon enemmän kuin tämä puoluetta. Ilman Lipposta SDP tilanne olisi presidenttipelissä kovin synkkä.

Urpilainen puhuu edelleen jäsenvaalin puolesta: hän uskoo, että puolueen kenttäväki pääsee valitsemaan presidenttiehdokkaan ensi kevään vaaleihin.

Mitään kestävää tarvetta SDP:n jäsenvaaliin ei enää ole. Jos vaalista tulee totta, se mittaa lähinnä sitä kuinka paljon Lipposella on kiihkeitä vastustajia puolueen sisällä. Onko tälle mittaukselle erityistä tarvetta?

Jäsenvaalin puolesta puhuu julkisuus. Presidenttiehdokkaan valitseminen tuo SDP:lle ainakin jonkin verran aina niin toivottua myönteistä julkisuutta.

Kokoomuksen ehdokkaaksi nousee Sauli Niinistö ja SDP:n lippua kantaa Paavo Lipponen, keskustassa tilanne on entistä hämmentävämpi.

Pitkän linjan poliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen teki maanantaina ratkaisunsa ja ilmoitti, ettei ole kiinnostanut presidenttiehdokkuudesta. Puoluejohtaja Mari Kiviniemi ilmoitti jälleen viikonloppuna keskittyvänsä puolueen johtamiseen.

Kiviniemi voi joutua muuttamaan mielipidettään. Hän on ensinnäkin puolueen puheenjohtajana ensimmäisten joukossa vastuussa siitä, että keskustalla on mitat täyttävä presidenttiehdokas.

Toiseksi Niinistön, Lipposen ja vihreiden Pekka Haaviston myötä paine naisehdokkaan löytämiseksi kasvoi. Keskustassa on selvästi paikka valita nainen tavoittelemaan presidentin virkaa.

Kiviniemen kielteistä kantaa voi ymmärtää. Jos presidentinvaalista tulee katastrofi, hänen asemansa puoluejohtajana heikkenee.

Puheet Nokian ex-toimitusjohtajan Jorma Ollilan tulosta keskustan presidenttiehdokkaaksi jatkuvat.

Nokian murheellisen jyrkkä alamäki on Ollilalle rasite. Hänen tähtensä onkin presidenttipelissä selvässä laskussa.