Uutiset

Heinäluoma Vanhasen kimpussa

SDP:n puoluesihteeri, kansanedustaja Eero Heinäluoma varoittaa tasavallan hallitusta presidentinvaaleista. Selvänä ennakkosuosikkina SDP:n johtoon rynnivä Heinäluoma korostaa, että hallitusjunan pitää olla raiteillaan ja pannuhuoneessa täysi höyry päällä. Hallituksen täytyy pystyä tekemään muun muassa työllisyyttä ja kuntataloutta koskevia ratkaisuja, hän kovistelee.

SDP:n tulevan puheenjohtajan – tältä asia näyttää ainakin juuri nyt – puheenvuoro on jossain määrin hämmentävä. Se on tarkoin ajoitettu, sillä kokoomuksen Sauli Niinistö ja keskustan Matti Vanhanen käynnistelevät parhaillaan vaalikampanjoitaan. Porvarikaksikko on jo käyttänyt alustavia puheenvuoroja vaaliteemoistaan.

Heinäluoma suuntaa muodollisesti varoituksensa koko hallitukselle. Tosiasiassa sen kohde on pääministeri Vanhanen. Tuskin hän sentään demareita piikittelee hallitusyhteistyön karikoista monessa sanomalehdessä julkaistussa haastattelussa.

Onko Heinäluomalla jotain syvällistä aihetta epäillä, että Vanhanen ei kykene pitämään hallitusjunaa vauhdissa, koska hän on presidenttiehdokas? Heinäluoma ei tunnu oikein luottavan Vanhasen kykyihin hoitaa pääministerin tehtäviä.

Vanhanen ja Niinistö kilpailevat porvaripuolen presidenttiehdokkaiden ykköspaikasta aivan kuten Heinäluoma toteaa. On kuitenkin kärjistettyä epäillä, että Vanhanen ryhtyisi rukkaamaan hallituksen politiikkaa oikeistolaisemmaksi, kuten Heinäluoma sanoo, lyödäkseen presidentinvaaleissa Niinistön.

Totta kai Matti Vanhasen on kyettävä osoittamaan äänestäjille, että hän pystyy johtamaan maan hallitusta. Presidenttiehdokas Vanhaselle hallituksen toimintakyvyn halvaantuminen ja hallituksen rivien rakoilu olisi äärimmäisen huonoa mainosta.

Hallituksen ilmapiiri käy vähintään tunkkaiseksi, jos pääministeri pyrkii laistamaan ikävien, mutta välttämättömien ratkaisujen tekemistä turvatakseen itselleen ääniä presidentinvaaleissa.

Myös sosiaalidemokraatit voivat ajaa hallitusta ahtaalle. Näin käy, jos SDP ryhtyy punnitsemaan jokaista keskustan ja Vanhasen avausta presidentinvaalien näkökulmasta. Pahimmillaan lopputulos on pikkupolitikointia, joka hautaa alleen maan etua. Politiikassa pitää pysyä asiassa vaaleista huolimatta. Suomalaisessa kansanvallassa on pahoja pulmia, jos vapaat vaalit rapauttavat hallituksen ja eduskunnan työtä.

Demareilla näyttää olevan tällä hetkellä totinen ongelma: kun puolueella ei ole vielä omaa presidenttiehdokasta, johtavien sosiaalidemokraattien on osallistuttava vaaleihin porvaripuolueita ja niiden ehdokkaita ruotimalla.

Minkälaisen puheenvuoron Eero Heinäluoma käyttää, jos Tarja Halonen suostuu presidenttiehdokkaaksi? Mahtaako hän lehtihaastattelussa alleviivata, että Halosen on kyettävä hoitamaan tehtäviään, vaikka onkin presidenttiehdokas?

Päivän lehti

28.1.2020