fbpx
Uutiset

Heinäluoman vikana laaja kannatus

Hämeenlinna 18.3.2005

Puoluesihteeri Eero Heinäluoma ilmoitti eilen, Paavo Lipposen eropäätöksen jälkeen viikon mietittyään, että hän pyrkii SDP:n puheenjohtajaksi. Paine tuskin taivutti ensimmäisen kauden kansanedustajaa, joka on ollut jo pitkään Lipposen epävirallinen seuraajaehdokas. Heinäluoma on aivan ilmeisesti ollut kaiken aikaa puheenjohtajan tehtävistä aidosti kiinnostunut. Julkisuudessa hän ei missään vaiheessa ole puheenjohtajuutta karsastanut.

SDP:n puheenjohtajan vaalista on tekemällä tehty jonkinlaista näytelmää. Erityisesti mediassa on nuristu Heinäluoman ylivoimaisuudesta ja onpa jopa väitetty, että Lipposen seuraaja on jo valittu.

“Jo valittu” -tulkinta on hyvin vapaa. Heinäluomalla on nostetta, tätä ei käy kiistäminen, mutta SDP valitsee uuden puheenjohtajan vasta kesäkuussa Jyväskylässä. Sekä demareilla että muilla valinnasta kiinnostuneilla on kuukausikaupalla aikaa keskusteluun SDP:n tulevasta puheenjohtajasta.

Aikaa on niin paljon ja mitä tahansa voi vielä tapahtua. Heinäluoma, eikä kukaan muukaan mahdollinen puheenjohtajaehdokas, ei ole niin vahvoissa asemissa, että hän voisi ottaa puheenjohtajan vaalin läpihuutojuttuna. Politiikassa on tähänkin asti tapahtunut kaikenlaista, joten yllätykset ovat mahdollisia myös SDP:n puheenjohtajan valinnassa.

Kaikkein oudointa on syyttää, jos ei muuta niin rivien välissä, Eero Heinäluomaa suuresta suosiostaan. Mitään suurta puheenjohtajapeliä tällä hetkellä suosituin ehdokas ei suinkaan ole pelannut. Tästä huolimatta valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ryhtyi hänen lipunkantajakseen.

Erityisen innokkaasti ehdokkaaksi on huudettu ulkoministeri Erkki Tuomiojaa. Jopa osa demareista katsoo puheenjohtajataiston peräti vesittyvän ilman Tuomiojan osanottoa. Kilpailuun kilpailun vuoksi Tuomioja ei varmasti suostu. Jos hän vastaa kyllä, pitkän linjan sosiaalidemokraatilla on aito hinku nousta puolueensa johtoon.

Jo nykyisillä asetelmilla demarit äänestävät Jyväskylässä puheenjohtajasta. Ehdokkaana on Heinäluoman rinnalla Arja Alho, myönteistä vastausta leipoo myös opetusministeri Tuula Haatainen. Tiukka kamppailu käydään myös Heinäluoman vapaaksi jättämästä puoluesihteerin tuolista.

Linjallisesti Heinäluoma on lähinnä lipposlainen. Hän on kasvanut sosiaalidemokraattisessa liikkeessä, mutta hän oli pitkään SAK:n palveluksessa. Varsinkaan suuren puolueen puheenjohtaja ei voi pitää liian läheisiä suhteita ay-liikkeeseen. Jokaisen puoluejohtajan tehtävä on rakentaa maata kokonaisuuksia avarakatseisesti hahmottaen. Mikä on Heinäluoman etäisyys SAK:hon, sen näyttää vasta aika.

SDP:n puheenjohtajakisan huvittavin piirre on Tuula Haataisen arvio torstain Helsingin Sanomissa. Ehdokkuuttaan pohtiva Haatainen pitää tärkeänä, että puheenjohtajaehdokkaana on myös nuoren polven edustaja. Heinäluoma on 49- ja Haatainen 45-vuotias. Nuorisoehdokkaaksi ei ole kummastakaan. Vai onko SDP:ssä?

Politiikassa on tähänkin asti tapahtunut kaikenlaista, joten yllätykset ovat mahdollisia myös SDP:n puheenjohtajan valinnassa.

Menot