fbpx
Uutiset

Heinonen vaatii varhaiskasvatuslain valmistelua

Kansanedustaja Timo Heinonen on harmissaan, että pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmassa luvattu päivähoitolain kokonaisuudistus varhaiskasvatuslaiksi ei etene.

Hallitusohjelmaan kirjattiin vuonna 1973 voimaan tulleen päivähoitolain uudistamisen lisäksi myös päivähoidon hallinnon ja ohjauksen siirtäminen opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen. Suomi on edelleen EU:n ainoa maa, jossa varhaiskasvatuksen kehittäminen liitetään vielä sosiaalipalveluihin.

– On todella valitettavaa, että tätä asiaa haluta viedä eteenpäin. Päivähoitolaki ei vastaa tämän päivän tarpeisiin. Tarvitaan kokonaisuudistus, joka takaa varhaiskasvatukseen riittävän, koulutetun ja osaavan henkilöstön erilaisten lasten tarpeisiin. Lähtökohta pitää olla lasten tarpeissa, mutta myös perheiden erilaiset tarpeet on syytä ottaa huomioon, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) pöydälle jumittunutta lakiuudistusta Hämeen Sanomille lähettämässään tiedotteessa.

Hän kertoo, että Gustafsson lupasi vielä viime vuoden syyskuussa valtakunnallisten lastentarhanopettajapäivien avajaisissa, että varhaiskasvatusta koskevan hallinnon siirto valmistellaan nopeassa aikataulussa ja valmistelua vetävä virkamiestyöryhmä asetetaan pian. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi tiedotteessa syyskuussa 2011, että uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan vuoden 2013 alusta lähtien.

– Työryhmää ei ole vielä edes perustettu. Kello käy ja uutta varhaiskasvatuslakia ei näy, Heinonen ihmettelee.

Laitosajattelusta varhaiskasvatukseen

Kokoomukselle vanhentuneen päivähoitolain uudistaminen on tärkeä kysymys. Uudistus koskee 160 000 – 170 000 päivähoitolasta ja heidän perheitä. Kokoomus haluaa Suomen olevan laadukkaan pedagogisen varhaiskasvatuksen edelläkävijä. Nykyinen lähes 40 vuotta vanha päivähoitolaki on aikanaan tehty erilaisen Suomen ja erilaiseen perheiden tarpeisiin.

– Lastentarha- ja laitosajattelusta pitää nyt ottaa askel monipuolisen ja valinnanvaroja tarjoavan varhaiskasvatuksen pariin. Päivähoitolaki on välttämätöntä uudistaa varhaiskasvatuslaiksi, joka takaa lasten ja lapsiperheiden riittävät oikeudet. Lakiin tulee kirjata selkeästi myös osaava, koulutettu ja riittävä henkilöstö varhaiskasvatuksen tarpeisiin joka on tärkeä osa kasvatusta, koulutusta ja elinikäistä oppimista, linjaa Heinonen.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä kansanedustaja Timo Heinonen kysyy miksi opetusministerin tehtäväksi jätetty varhaiskasvatuslain uudistaminen ei etene ja miksi sovitusta ei pidetä kiinni. (HäSa)

Menot