fbpx
Uutiset

Hellästi Heinisuolle

Ismo Heinisuo luettelee – aivan oikein – pitkän listan asioita (HäSa 21.02.), joita en 18.2.2006 kirjoituksessani käsitellyt. En myöskään käsitellyt Mäntsälän kapinaa, metallin lakkoa, kuningasseikkailua, Väisästä, Ritavuoren murhaa, puhumattakaan, että olisin kirjoittanut Grenadasta, USA:n sisällissodasta jne.

Heinisuon mielestä Lapuan liike ja IKL olivat demokratian puolustajia. Sitä ne eivät olleet. Ne vastustivat yleiseen äänioikeuteen perustuvaa demokratiaa ja haaveilivat korporatiivisesta harvainvallasta. Lapuan liike oli lisäksi väkivaltainen.

Heinisuon käsitys vasemmistolaisuudesta on tosi suppea ja vajaa. Proletariaatin diktatuuri on samanlainen vasemmiston ääri-ilmiö kuin edellä mainittu Lapuan liike on oikeistossa.

Äärivasemmisto ja äärioikeisto ovat “veljeksiä”. Niitä yhdistää samanlainen esineellistävä, alistava ihmiskäsitys.

Kirjoitin aihepiiristä syksyllä 1996 Aamulehdessä mm. “Demokraattisten ja toisaalta pakkovaltaisten keinojen kannatus liittyy pitkälti omaksuttuun ihmiskäsitykseen. Kova asen-ne muita kohtaan on tyypillistä niin äärioikeistolaiselle kuin äärivasemmistolaisellekin. Pelot-telu- ja voimapolitiikan ihailu sekä keinot yhdistävät. Siinä se ympyrä sulkeutuu.”

“Vapaus, veljeys ja tasa-arvo” ovat vasemmiston ydinarvoja. Ne ovat olleet porvaristonkin, mutta kun porvaristo on korostanut (rahan)vapautta, vasemmisto on pitänyt tärkeänä tasa-arvoa ja solidaarisuutta. Arvostelin sitä, että kolmikon arvoista jälkimmäiset ovat nyky-yhteiskunnassa liikaa pimennossa.

Ranskan vallankumouksen (1789) suhteen Heinisuo näyttää olevan marxilaisen historiatulkinnan tukija. Heinisuon mukaan Ranskan vallankumouksen suoritti valis-tusfilosofian hapattama (!) porvaristo! Vasemmisto ja oikeisto poliittisina käsitteinä ovat peräisin Ranskan vallankumouksesta. Ne näkyvät Suomessakin eduskunnan ja valtuustojen istumajärjestyksissä.

Mielenkiintoista on, että Heinisuo ei nähnyt mitään arvosteltavaa nyky-Suomea koskevissa kirjoitukseni kohdissa, vaan vain muutamissa suppeissa historiaviitteissä.

Heinisuo näyttää suvaitsevan oikeistolaista väkivaltaa. Minä en hyväksy minkään väristä.

Esko Helle

Janakkala

Menot