Kolumnit Uutiset

Helle ei helli kaikkia

Tosi outo kesä tämä. Kesäkuussa sai palella sisälläkin, mutta sen jälkeen on tarjennut hellevaatteissa aamusta iltamyöhään saakka.

Taitaa tosiaan olla niin, että ihmisellä menee pari viikkoa, ennen kuin hän tottuu helteeseen. Olen viime aikoina nimittäin osannut nauttia lämmöstä. Ehkä siksi, että voin olla päivät ilmastoiduissa sisätiloissa. Illat taas voin istuskella vaikka varjoisalla parvekkeella.

Toki ymmärrän olevani hyväosainen. Eri asia on niillä, jotka joutuvat työskentelemään ulkona auringonpaisteessa tai missä tahansa sisätiloissa, joissa ilmastointia ei ole. Kaiken huippuna ovat tietysti sisätilat, joihin tulee vielä lisälämpöä koneista tai laitteista. Luin pizzakokista, jonka asiakkaat löysivät pyörtyneenä lattialta.

Vaikeinta on varmasti vanhuksilla ja sairailla ihmisillä, jotka eivät pääse liiallista lämpöä pakoon mihinkään. Aivan liian monissa asunnoissa ja laitoksissa on tukalan, suorastaan vaarallisen kuumaa. Todennäköisesti nämä helteet näkyvät jonkinlaisen piikkinä kuolintilastoissakin.

Suomessa ei ole vielä oikein herätty siihen, ettei ilmastointi tänä päivänä ole mitään turhaa luksusta, vaan monelle suorastaan välttämättömyys. Ensimmäiseksi ilmastointitalkoot pitäisi aloittaa vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa.

No, pitäisi ja pitäisi. Näinä aikoina on ehkä turha huudella tällaista, kun vanhusten- ja terveydenhuollon rahat eivät riitä muutenkaan.

Toisaalta, jos tähän maahan suunnitellaan Remontti oy:tä homekoulujen korjaamiseksi, voisiko ajatella, että sama firma alkaisi mahdollistaa myös ilmastointiremontteja vanhainkoteihin? 

Myös hotellit voisivat alkaa miettiä ilmastointiasiaa. Voin kuvitella, että monelle ulkomaalaiselle turistille on pettymys, kun hän Suomessa huomaakin joutuneensa tukalan kuumaan huoneeseen.

Eikä vain ulkomaalaisille. Kyllä monet kotimaanmatkailijatkin osaavat arvostaa ilmastointia. Tai uskoisin, että ainakin tämän kesän jälkeen osaavat.

Tavallisissa kodeissa ilmastointi oli aiemmin harvinaisuus, mutta ilmalämpöpumppujen myötä se on yleistynyt. Välillä käy ihan kateeksi heitä, joilla tällainen ylellisyys on.

Ilmalämpöpumppu hankitaan yleensä sen takia, että talvisiin lämmityskuluihin saataisiin helpotusta. Säästö jää ainakin osin saamatta, kun lämpöpumppua käytetäänkin kesällä viilennykseen.

Mutta onhan se sen arvoista. Hellepäivän jälkeen on kiva tulla sopivan viileään kotiin.

Onneksi meille muillekin on viilennyskikkoja. Voi esimerkiksi laittaa pakastimessa tai kylmässä vedessä viilennetyn pyyhkeen harteilleen. Tai – mikä parasta – voi mennä uimaan.

En muista, olenko koskaan aikuisena uinut yhtenä kesänä niin usein kuin nyt. Ihanaa, että meillä on Appara!

Helteen hyvä puoli on muuten se, että se antaa ihanan tekosyyn kaikenlaisille mokille ja unohtamisille. Jos lämpötila hipoo 30:tä astetta, silloinhan ihmiseltä ei voi vaatia oikein mitään.

Menot