Kolumnit Uutiset

Hellstén lähti ja puhui viisaita

Tämä ei ole yhden miehen show vaan joukkuepeliä, määrittelee Kaupunkiuutisissa kaupungin johtamista Tapani Hellstén, viittä vaille entinen Hämeenlinnan ykköspomo.

Demari Hellstén hoiti virkaansa kymmenkunta vuotta ja jatkaa uraansa Kuntien eläkevakuutuksen Kevan varatoimitusjohtajana.

Hämeenlinnassa on puhuttu Hellsténin Verkatehtaasta ja moottoritien katteesta. Mies itse tekee pesäeron näihin puheisiin.

Verkatehdas on joukkuepelin tulos kuten myös nopeasti nouseva moottoritien kate – ja kun tarkkoja ollaan, päätökset tekee valtuusto.

Sulan Hellstén silti ansaitsee, sillä ratkaisut Verkatehtaasta ja katteesta tehtiin hänen ollessaan kaupunginjohtaja.

Hellstén voi tyhjentää työhuoneensa tyytyväisenä. Hän jättää taakseen ajan, jonka kuluessa Hämeenlinna on kehittynyt, hakenut kasvua.

Muuttuvassa maailmassa entisen säilyttäminen ei riitä, myös tätä hän tähdentää.

Kaikki ei ole mennyt putkeen Hämeenlinnassa. Missä on? Kymmenessä vuodessa jokaisessa kaupungissa, kunnassa, yrityksessä ja kodissa tehdään monia virheitä.

Jokuset valopäät katsovat, ettei kaupungin asioissa saa tehdä virheitä. Niitä torjutaan rakentavan erimielisellä yhteistyöllä.

Hämeenlinnan talous ei ole häävissä kunnossa. Hellsténin kaudella on ollut pulaa talouskurista, samaan hengenvetoon on kuitenkin muistettava, että monista suurista menoeristä päättää valtio.

Hämeenlinnan tehtäväksi jää toteutus ja laskun maksu.

Elämä ei ole helppoa, kuuluu melkein vakuutuspomon elämänviisaus.

Se istuu erinomaisen hyvin aikaan, joka suorastaan sinkoilee yksinkertaisia iskulauseita. Näitä on toistettu:

Suomen on erottava EU:sta. Markka takaisin. Valtion on perustettava telakka. Verotetaan enemmän rikkaita (kuka on rikas, sitä ei pidä määritellä). Lasketaan palkkoja. Leikataan valtion menoja…

Hellsténin moton voinee muotoilla hieman toisin: monimutkainen maailma ei tunne yksinkertaisia ratkaisuja.

Niitä esittävät kansankosiskelijat ja lapsenmieliset.

Hellstén lähtee kutkuttavalla hetkellä: Hämeenlinnassa kuhisee. Odotettavissa on värikäs ja riitaisa neljän vuoden kausi.

Joukkuepeliä, tätä kaipaavat Hellstén ja hämeenlinnalaiset. Kehitys ja kasvu nojaavat yhteistyöhön, tappelu syö energiaa eikä tuota parasta hedelmää.

Mitä kuntapolitiikka sitten ei ole?

Kuntalaki ei tunne oppositiota: se lähtee siitä, että kaikki vaaleissa kansan tuen saaneet voimat vaalivat yhdessä yhteistyössä kuntalaisten etua. Kunnassa ei ole tilaa yhteistyötä karsastaville isoille egoille.

Oikein ymmärretty kuntapolitiikka ei ole rikosilmoitusten tehtailua, nimittelyä, kärjistämistä, vastapuolen mielipiteiden nollaamista, omien kaunojen purkamista eikä henkilökohtaisen edun ajamista.

Mainos