fbpx
Uutiset

Helmikuussa inflaatio oli 4,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, sähkön hinta nousi 30 prosenttia

Hypon ekonomistin mukaan Ukrainan sodan vaikutukset eivät näy hinnoissa vielä täysimääräisesti.
Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli helmikuussa 5,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 4,4 prosenttia.
Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli helmikuussa 5,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 4,4 prosenttia. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Inflaatio eli kuluttajahintojen muutos vuodentakaiseen verrattuna oli helmikuussa 4,5 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Helmikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, polttonesteiden ja remonttien kallistuminen. Sähkön hinta nousi 30 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Sen sijaan lasten päivähoitomaksut ja asuntolainojen keskikorot laskivat.

Myös viime vuoden helmikuun jälkeen tehdyt muutokset hyödykeveroissa nostivat kuluttajahintoja hieman.

Inflaatio oli hieman suurempaa kuin tammikuussa, jolloin inflaatio oli 4,4 prosenttia verrattuna ajankohtaan vuosi sitten. Esimerkiksi polttoaineiden ja useiden elintarvikkeiden ja sähkön hinta nousi tammikuusta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan 19  000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä noin 2  100 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Hinta-aineistoa täydennetään muun muassa kassapääteaineistoilla.

Ukrainan sota voi heijastua ruuan hintaan myös Suomessa

Maailmantilanne heijastuu hintoihin Suomessa.

–  Ukrainan sota on kiihdyttänyt kuluttajahintojen nousua entisestään, mutta se ei vielä näy helmikuun inflaatioluvuissa täysimääräisesti, sanoo asuntoluotottaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen kommentissaan.

Hän odottaa inflaation kiihtyvän vielä tulevina kuukausina, kun kohonneet raaka-ainehinnat siirtyvät myös lopputuotteisiin ja palkkavaateisiin.

Ukrainan ja Venäjän osuus maailman vehnän viennistä on liki kolmannes. Keskisen mukaan viljakaupan vaikeutuminen tulee nostamaan ruoan hintaa myös Suomessa.

–  Myös polttoaineen hinnoissa voidaan vielä nähdä uusien haamurajojen rikkoontumisia ja hampaita kiristellään bensapumpuilla jatkossakin, Keskinen sanoo.

Koko euroalueella Suomea kovempi inflaatio

Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli helmikuussa 5,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 4,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Asiasanat

Menot