fbpx
Uutiset

Helppous maksaa

– Yksi niistä harvoista asioista, jotka minäkin osaisin! huudahtaa nelikymppinen mies nähdessään muovipullollisen ohukaisjauhetta.

Kauppojen hyllyille on viime vuosina ilmestynyt elintarvikkeita, joiden tarkoitus on helpottaa arkea nipsimällä ruoanlaitosta pois löysät sekunnit.

Puurot tarjotaan keitettäviksi annospussista ja muffinsit leivottaviksi valmiista jauheista, koska ainesten sekoittaminen itse on niin vaikeaa ja aikaa vievää. Mittaamiseen voisi leivontapäivänä tuhrautua parikin minuuttia.

Mitä seuraavaksi? Valmiiksi viipaloituja tomaatteja? Banaaneja, joiden kuorissa on irrottamista helpottavat viillot? Leipä, jonka siivut on voideltu tehtaassa?

– Arki on nykyään niin kiireistä, että tuotteilla pyritään helpottamaan hommaa, selittää tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo Ruokakeskosta.

– Esimerkiksi pizzajauhossa mittaaminen jää pois. Pizzajauho on pysynyt valikoimissa jo jonkin aikaa. Se kielii suosiosta.

Mutta silti. Jos on aikaa paistaa pizza- tai piirakkapohja itse, miksei ole aikaa annostella jauhoja?

Ihan kaikkea ei silti vielä olla valmiita nielemään. Purkitettu kananmunamassa poistui esimerkiksi hämeenlinnalaisen K-Supermarket Hämeensaaren valikoimista “ajat sitten”, kertoo kauppias Aino Ahonen.

Ilmeisesti suomalainen osaa vielä itse rikkoa kananmunan.
Ladattu suodatinpussi säästää 11 sekuntia
Maitokaakaota litran purkissa. Suodatinpussiin valmiiksi mitattua kahvia.

Meira markkinoi uusia, neljä kupillista tuottavia kahvipussejaan hyppynä uuteen aikakauteen. Tiedotteen mukaan valmiiksi annostellun kahvin on määrä muun muassa säästää mittaamiseen kuluva aika “johonkin muuhun” ja pelastaa kuluttaja huolelta suodatinpussien loppumisesta.

Pakkauksessa on seitsemän annospussia. Eikö niiden loppuminen huoleta, myynti- ja markkinointijohtaja Markus Gotthardt?

– Jokainen tavara loppuu aikanaan. Kun näkee, että viimeinen on menossa, tietää mennä kauppaan ostamaan lisää.

Gotthardt myöntää saman teorian pätevän tavallisiin suodatinpusseihin. Hän tahtoo kuitenkin painottaa “kahvihetken varmuutta” ja “kahvin tasalaatuisuutta”, vaikka kuluttaja joutuukin itse mittaamaan kahviveden.

Hämeen Sanomien toimituksessa mitattiin sekuntikellolla, paljonko aikaa kuluu siitä hetkestä, kun suodatinpussi on kahvinkeittimessä, siihen hetkeen, kun suodattimessa on neljä mitallista kahvia.

Kahvipaketin ottaminen kaapista, paketin avaaminen ja jauhon mittaaminen kestää 11 sekuntia.

– Ajansäästö on kiperä kysymys, Gotthardt sanoo.

Helppous saanut vastasuuntauksen

Jogurttipurkki, jonka mukana tulevat pikkuinen myslipussi ja muovilusikka. Siivutettu leipä.

Missä on se raja, jonka jälkeen tuntuu typerältä maksaa tuotteeseen sisältyvästä palvelusta? “Liian” määritteleminen on vaikeaa.

– Kuitenkin on olemassa valmiita keittoja, salaatteja, pyöryköitä, perunamuusia, kiisseleitä, kastikkeita, maustesekoituksia ja pikariisiä. Perustuotteita, kuten perunoita, menee myös entiseen malliin, miettii kauppias Aino Ahonen.

Monet tuotteet ovat rantautuneet koteihin salavihkaa. Milloin leivänleikkuu muuttui niin vaivalloiseksi, että kauppojen leipähyllyt räjähtivät täyteen siivutettuja limppuja?

Helppouteen on pyritty pitkään. Esimerkiksi einesmaksalaatikkoa on saanut viitisenkymmentä vuotta, muistuttaa tutkimuspäällikkö Johanna Mäkelä Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Mäkelän mukaan helppous on saanut “kiinnostavan vastatrendin”.

– Jotkut ihmiset paitsi kuorivat itse perunansa, myös ovat alkaneet itse kasvattaa ne. Joissain kodeissa on jopa jauhomyllyjä.

Hinta keittämällä kymmenkertaiseksi

Valmiiksi siivutettua juustoa. Muovipussiin suljettua, valmiiksi revittyä salaattia.

Suomi on pikatuotteiden määrän kasvusta huolimatta valovuosien päässä monista muista teollisuusmaista. Täällä on pitäydytty pitkälti puolivalmisteissa.

– Suomalainen kuluttaja tuntuu haluavan vielä tehdä itse jotain, Mäkelä pohtii.

Sekä Mäkelä että Ruokakeskon Matti Kalervo erottavat arjen ja viikonlopun. Samat ihmiset voivat arkena sirottaa kuppiinsa pikapuurojauhetta ja viikonloppuna aloittaa ruoanvalmistuksen raaoista raaka-aineista.

– Joitakin vuosia sitten markkinoilla oli tuoteperhe, joka koostui aterian elementeistä. Yhdessä pakkauksessa oli keitetty peruna, toisessa kanaa. Tuotteet häipyivät markkinoilta suhteellisen nopeasti. Ehkä aika ei ollut oikea – tai sitten ihmiset ajattelivat, ettei ollut järkeä maksaa sellaisesta palvelusta, Mäkelä sanoo.

Niin, hinta. Helppoudesta rokotetaan. Esimerkiksi valmiiksikeitettyjä, kuorimattomia ja täyttämättömiä uuniperunoita on 800 gramman paketissa neljä. Hinta on 3,90 euroa eli perunoiden kilohinnaksi tulee viitisen euroa.

Perunalaarissa perunat maksavat noin 0,50-0,90 euroa kilo. Keittäminen voi siis kymmenkertaistaa perunan hinnan.

Seitsemän valmiiksi täytettyä suodatinpussia maksaa noin 3 euroa.!q Samalla hinnalla voi saada sekä puolen kilon kahvipaketin että sata suodatinpussia. (HäSa)

Menot