fbpx
Uutiset

Helsingin käräjäoikeuden tuomarille Axl Smith -jutusta syyte tuottamuksellisesta virkarikoksesta

Helsingin käräjäoikeuden tuomaria vastaan on nostettu syyte tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta juontaja Axl Smithin salakatselujutun vuoksi. Syyte on seurausta siitä, että tuomarin epäillään toimittaneen huolimattomuuttaan medialle kappaleen, johon sisältyi salattuja asianosaisten nimiä.

– Tapauksessa oli kyse Helsingin käräjäoikeudessa käsitellystä laajasta salakatselua koskeneesta rikosasiasta, jonka tuomiota useat toimittajat olivat etukäteen pyytäneet. Tuomio annettiin helmikuussa 2017, Oikeuskanslerinviraston tiedotteessa sanotaan.

Smith tuomittiin seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä useille ihmisille.

Tuomarin epäilty tuottamuksellinen virkarikos tuli Oikeuskanslerinviraston arvioitavaksi poliisin ilmoittaman rikosilmoituksen jälkeen.

Perustuslain mukaan syytteen nostamisesta tuomaria vastaan lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa päättää oikeuskansleri tai eduskunnan oikeusasiamies.

Apulaisoikeuskansleri on pyytänyt valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin syytteen nostamiseksi. Syyteharkinta on siis jo tehty Oikeuskanslerinvirastossa, mutta juttu siirtyy nyt Valtakunnansyyttäjänviraston hoidettavaksi.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu ja muut asiakirjat ovat toistaiseksi salassa pidettäviä. Asian julkisuudesta päätetään tuomioistuinkäsittelyn alkaessa.

Hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Axl Smithin käräjäoikeuden tavoin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Asiasanat

Menot