Uutiset

Kansalaispuolueen hallitus ei saanut erottaa Paavo Väyrystä, päätti käräjäoikeus – Väyrynen: "Olen tyytyväinen"

Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina ratkaisun kansanedustaja Paavo Väyrysen ja kansalaispuolueen johdon väliseen riitaan koskien alkuvuoden kokouksia.
Kansanedustaja Paavo Väyrystä (oik.) kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa, kun kansalaispuolueen johtoa koskevaa riita-asiaa puitiin. Väyrystä avusti oikeudessa Jyrki Hakkarainen.

Kansalaispuolueen hallituksella ei ollut oikeutta erottaa Paavo Väyrystä, arvioi Helsingin käräjäoikeus maanantaina.

Käräjäoikeus antoi maanantaina ratkaisunsa kokonaisuuteen, jossa puitiin kansalaispuolueen kokouksista lähtenyttä riitaa.


Teknisesti oikeuden päätös
on koskenut joulukuussa 2017 ja keväällä 2018 pidettyjä kokouspäätöksiä. Kansanedustaja Paavo Väyrynen vaati oikeudessa kokouspäätösten mitätöintiä.

Kyseisissä kokouksissa kansalaispuolueen hallitus muun muassa erotti ja hyväksyi uusia jäseniä. Lisäksi maaliskuun 3:ntena pidetyssä hallituksen kokouksessa Sami Kilpeläisen johtama kansalaispuolueen hallitus päätti erottaa puolueen perustajan Väyrysen puolueesta, ja vuosikokouksessa valittiin Kilpeläinen jatkamaan puheenjohtajana.

Väyrysen erotuspäätöstä perusteltiin muun muassa yhdistyksen tilienkäyttöön liittyvillä epäselvyyksillä, minkä Väyrynen on kiistänyt.

 

Helsingin käräjäoikeus julistikin maanantaina pätemättömäksi hallituksen päätöksen, jossa Väyrynen erotettiin.

Oikeuden mukaan asiassa toimittiin kuulemisvelvoitteen vastaisesti, kun kokouskutsussa ei kerrottu selvästi, että kokouksessa päätettäisiin Väyrysen erottamisesta. Väyrynen ei osallistunut kokoukseen, jossa hänet päätettiin erottaa.

– Erottamisuhasta ei ole ilmoitettu Väyryselle yhdistyslain edellyttämällä tavalla, oikeuden perusteluissa todetaan.

Lisäksi oikeus katsoo, ettei hallituksella ollut toimivaltaa erottaa Väyrynen, koska tämä oli hallituksen jäsen. Käräjäoikeuden mukaan hallitus ei saa erottaa yhdistyksen jäsentä, joka on myös hallituksen jäsen.

Samalla oikeus päätti julistaa maaliskuun 3:ntena pidetyn vuosikokouksen hallitusvalinnat pätemättömiksi.

Hallitusvalinta oli pätemätön oikeuden mukaan siksi, että aiempi hallituksen kokous oli erottanut lainvastaisesti Väyrysen. Tämä virhe loukkasi Väyrysen oikeuksia yhdistyksen jäsenenä niin, ettei hallitusvalintaa voi hyväksyä.

Muilta osin käräjäoikeus katsoi, että riidanalaisissa kokouksissa oli toimittu oikein. Näin ollen päätöksiä ei muutettu tai todettu mitättömiksi.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä saanut lainvoimaa.

 

Väyrynen lähetti välittömästi oikeuden päätöksen jälkeen tiedotteen, jossa hän kertoi olevansa tyytyväinen oikeuden ratkaisuun siltä osin, ettei häntä saanut erottaa puolueesta.

– Muilta osin perehdyn ratkaisuun ja harkitsen vastavalituksen tekemistä, jos vastaaja hakee muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, Väyrynen toteaa lyhyessä tiedotteessaan.

 

Kansalaispuolueen johtohahmojen riita on johtanut muun muassa molemminpuolisiin tutkintapyyntöihin, ja puolueen nimissä on tänä vuonna pidetty myös toisia, keskenään kilpailevia kokouksia. Eri osapuolet ovat hakeneet ja saaneet täytäntöönpanon keskeytyspyyntöjä toisen osapuolen päätöksille.

Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeus on toisessa oikeuskanteessa määrännyt täytäntöönpanon keskeytyksen osin samoille kokouksille, joista käräjäoikeus antoi ratkaisun maanantaina. Jutun käsittely on Lännen Median tietojen mukaan yhä kesken.

Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä Kilpeläisellä on tällä hetkellä kansalaispuolueen nimenkirjoitusoikeus.

Yhdistyslainsäädännön asiantuntija Lauri Tarasti totesi maanantaina aamupäivällä Lännen Medialle, että Kilpeläinen on toistaiseksi ollut puolueen puheenjohtaja sen vuoksi, että Kilpeläinen valittiin riidatta puheenjohtajaksi kesällä 2017. Tämä siitä huolimatta, että riitaisen kokouspäätöksen hallitusvalinta on ollut täytäntöönpanokiellossa.

 

Eduskuntaan kesällä europarlamentista palannut Väyrynen toimii tällä hetkellä kansalaispuolueen eduskuntaryhmässä, vaikka Väyrynen on alkanut kesällä kerätä jäsenkortteja uudelle puolueelle, Seitsemän tähden liikkeelle.

Maanantaina tosin Väyrynen kirjoitti tiedotteessaan, että hänen osallistumisensa ensi vuoden vaaleihin on epävarmaa. Syynä on hänen puolisonsa vakava sairastuminen.

Juttua täydennetty oikeuden perusteluin ja Väyrysen tiedotteen kommentein 5.11.2018 kl 15.07.