Uutiset

Helsingin mystinen säteilyvuoto selvisi

 

 

Helsingin Roihupellossa, Säteilyturvakeskus STUKin tiloissa alkuviikolla havaittu säteilyvuoto on paikannettu ja vuodon syy selvinnyt.

Havaittu cesium-säteily oli peräisin Suomen Nukliditekniikka Oy:n tiloista, jotka sijaitsevat samassa talossa STUKin kanssa.

Yrittäjä Jarno Koikkalainen kertoo Lännen Medialle, että yksi loppusijoitukseen kuljetettu säteilylähdekapseli oli vuotanut.

– Otimme tänään STUKin tarkastajan kanssa pyyhintänäytteitä säteilykapseleista ja havaitsimme vuodon, Koikkalainen sanoo.

– Selvisi, että toisen kapselin säteilysuojus oli hyvin kontaminoitunut. Näytteestä selvisi, että säteilylähde on jopa rikkoutunut.

Kyseinen säteilylähde aiheutti koko alkuviikon puhuttaneen mysteerin. STUK ilmoitti maanantaina, että keskuksen katon hiukkaskerääjään oli kertynyt viime viikon torstaina ja perjantaina jopa tuhatkertainen määrä cesiumia normaaliin nähden.

Koikkalainen sanoo, että hän haki viime viikon puolivälissä yhdestä teollisuuslaitoksesta säteilylähteitä loppusijoitusta varten. Hän purki kuorman keskiviikkona omiin tiloihinsa ja aloitti torstaina purkutyöt.

Yksi kapseleista oli hajonnut, ja jauhemainen cesium oli päässyt ilmaan ja ilmanvaihdon kautta STUKin katolla sijaitsevaan hiukkaskerääjään.

– Oli päivän selvä asia, että STUKin ilmakerääjä on hälyttänyt. Eli tämä yksi rikkoutunut kapseli aiheutti mysteerin.

Yrittäjä pitää melko varmana, että säteilylähde on ollut rikki jo silloin, kun sitä on käytetty teollisuuslaitoksella. Koikkalainen ei tässä vaiheessa halua kertoa mitään yksityiskohtia laitoksesta.

Koikkalainen myös pohtii, että vuonna 1975 valmistuneessa säteilykapselissa on saattanut olla valmistusvirhe.

– Kenties se on vuotanut alusta alkaen. Tai sitten ikä on tehnyt tehtävänsä ja jauhetta on päässyt vuotamaan läpi.

STUK on jatkuvasti painottanut, että löydetyt radioaktiivisen cesiumin pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niistä ole ihmisille haittaa.

Myös Koikkalainen sanoo, että vuotaneet määrät ovat hyvin pieniä, eivätkä vaaraksi ihmiselle.

Vuotava kapseli on yrittäjän mukaan kääritty tiukasti muoviin, jotta radioaktiivista ainetta ei enää pääse leviämään.

– Kapseli lähtee seuraavan toimituksen mukana Olkiluotoon loppusijoitukseen.

Menot