Uutiset

Helsinki laajee pakkoliitoksin

Helsingin kaupunki on laajenemassa varsin poikkeuksellisella tavalla. Se aikoo pakkoliitoksilla kaapata alueeseensa viitisentuhatta hehtaaria Sipoon kunnasta ja parisataa hehtaaria toisesta naapuristaan Vantaan kaupungista.

Vantaa joutuu luovuttamaan aluettaan sen vuoksi, että lain mukaan kuntien on oltava rajoiltaan yhteneväisiä, erillisiä saarekkeita ei sallita. Vantaalle luovutus ei ole millään tavalla tuskallista, sillä alue on rakennuskelvotonta rämettä ja osin suojelualuetta.

Toisin on Sipoossa. Kunta menettää Helsingille Itäsalmen ja Gumbostrandin kylät ja viidenneksen asukkaistaan, 3 500 kuntalaista.

Asia oli esillä keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuustossa, jonka huomattava enemmistö asettui laajentumispyrkimysten kannattajiksi.

Helsingin kaupungin johtavat poliitikot ja virkamiehet varmistivat selustansa etukäteen. Maan hallituksessa keskusta ja sosiaalidemokraatit puoltavat laajenemista, Sipoosta laajan kannatuksen keräävä RKP puolestaan vastustaa.

Helsingin ristiretki naapurinsa maille osoittaa, ettei edes pääkaupunkiseudulla kuntien välinen yhteistyö toimi. Sipoo kuuluu pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen, mutta ajatus vapaaehtoisesta kuntaliitoksesta tai edes yhteistyöstä naapurusten kesken ei ole ottanut tuulta purjeisiin.

Sipoo on kasvanut viime vuosina nopeasti juuri suurten naapuriensa ansiosta. On luonnollista, etteivät helsinkiläispäättäjät ole hyvällä katsoneet veronmaksajiensa pakoa, joista pääosa käy kuitenkin töissä Helsingissä.

Maan hallitukset yksi toisensa jälkeen ovat neuvottomina puuhastelleet pääkaupunkiseudun asunto-ongelmien kanssa. Vaikka asuntorakentaminen on ajoin kiihtynyt ylikuumenemiseksi asti, hinnat ovat karanneet jo ajat sitten keskituloisten lapsiperheiden ulottumattomiin. Niinpä he ovat äänestäneet jaloillaan ja asettuneet lähikuntiin.

Pakkoliitokseen myönteisesti suhtautuvien hallituksen avainministereiden, keskustalaisten Matti Vanhasen ja Hannes Mannisen sekä demareiden Eero Heinäluoman tavoitteena on pudottaa rakennusmaan hintaa. Kun tarjonta kasvaa, hinta laskee. Juuri kallis tonttimaa mainitaan toistuvasti Helsingin kehittymisen pahimmaksi esteeksi.

Ennusteiden mukaan pääkaupunkiseudulle saattaa muuttaa jopa 200 000 uutta asukasta vuoteen 2030 mennessä. Jos paine on todellinen ja ennuste toteutuu vaikka vain osittain, eivät edes Sipoon 5 000 hehtaaria riitä kattamaan tonttimaan kysyntää.

Jos Helsingin suunnitelmat toteutuvat, liitoksesta tulee harvinainen ennakkotapaus. Siihen saattaa vedota esimerkiksi Kouvola, jonka laajenemishalut ovat tähän asti tyssänneet sen naapurin Valkealan vastahankaan.

Vapaaehtoiset kuntaliitokset ja hyvä kuntien välinen yhteistyö ovat kosolti pakkoa parempia vaihtoehtoja. Jossakin toki menee raja, kun asiat eivät vapaaehtoisesti etene. Se raja on nyt saavutettu Helsingissä, joka kuitenkin on koko maan ja jokaisen suomalaisen pääkaupunki.

Päivän lehti

5.8.2020