fbpx
Uutiset

Helteet eivät ole aiheuttanut tuotantoeläinten lämpöhalvauksia

Vaikka eläimet ovatkin helteellä kovilla, pystyvät ne mukautumaan kuumiin olosuhteisiin jos perustarpeet on tyydytetty. Tuotantoeläinlääkäri Johanna Seppänen Vethaus-eläinlääkäriasemalta sanoo, ettei tänä kesänä ole raportoitu yhtään tuotantoeläimiin liittyvää lämpöhalvaustapausta.

-Tuotantoeläimet pystyvät hikoilemalla jäähdyttämään itseään. Lehmien ja hevosten lämmönsäätelykyky on parempi kuin sikojen, joita voi viilentää suihkuttamalla, tietää Seppänen.

Janakkalan kunnaneläinlääkärin viransijainen Maria Pyykönenkään ei ole kuullut tuotantoeläinten lämpöhalvauksista. Muutamia eläinsuojeluilmoituksia on kuitenkin tehty.

-Ihmiset ovat olleet huolissaan hevosista, jotka viettävät koko päivän laitumella suorassa auringonpaisteessa. Laitumella pitäisi aina olla varjopaikka, kuten katos tai puita, Pyykönen muistuttaa.

Mäkelän tilalla Janakkalassa lehmillä on kissanpäivät, sillä niille tarjotaan jopa suihkumahdollisuus. Mäkelän tilan tyttären Satu Mäkelän mukaan lehmiä on kasteltu vesiletkun kanssa lypsyn aikana.

-En tiedä paljonko lehmät suihkusta nauttivat, mutta ei se vaikuta niitä ainakaan häiritsevän.

Vettä valutetaan ainoastaan selkään, josta sen annetaan kuivaa itsekseen.

-Nukkumapaikat ovat tietysti kuivia, lisää maatalousyrittäjä Erja Mäkelä. (HäSa)

Menot