Uutiset

Hemmotteluhetken ajan näyttää scifi-hirviöltä

Milloin kaunistumisesta tuli näin simppeliä ja halpaa? Enää ei tarvita tyyriitä aminohappoja ja Q10-tuotteita: riittää, kun avaa ruokakaapin. Kotoa löytyy ainekset heleyttävään mansikka-kaalinlehti naamioon, Tuhannan ja yhdenyön kylpyyn sekä Säihkykutrin salaisuuteen.

Yhdessä illassa kaunistuu kummasti, kun vain viitsii sekoitella aineksia keskenään ja antaa itselleen aikaa. Eikä kauneudenhoitoon mene kuukauden palkka.

Miehiä ei kannata päästää saman katon alle hemmotteluhetkenä, sillä omatekoiset naamiot eivät ole kauniita. Ulkonäkö voi muuttua hetkeksi mutantiksi, hurjaksi scifihahmoksi tai kesivälle kilpikonnalle.

Helsinkiläinen historioitsija Mari Kiistala on koonnut kansiin erilaisia kauneudenhoitoreseptejä, joista löytyy vinkkejä rasvaiselle, kuivalle ja sekaiholle. Resepteissä on myös omat hiushuuhtelut blondeille ja bruneteille.

Perintönä äidiltä
tyttärelle

Kiistalalle omatekoiset kauneudenhoitotuotteet ovat jo arkipäivää. Hän kertoo keränneensä jo teini-ikäisenä kauneudenhoitoreseptejä.

Reseptejä kertyi pöytälaatikkoon, ja kun Kiistala teki graduaan hän törmäsi naistelehdissä jälleen kauneudenhoitovinkkeihin.

– Heräsi ajatus, miksi en keräisi reseptejä yhteen. Niin niistä syntyi kirja Ruusuvettä ja koivunlehtiä.

Suurin osa Kiistalan kirjan resepteistä on kulkenut suullisena perintönä äidiltä tyttärelle.

– On vaikea tietää, mistä reseptit ovat peräisin tai kuinka vanhoja ne ovat, mutta jo 1800-luvulla on maaseudulla ja porvariskodeissa tehty itse rasvoja ja naamioita.

Kiistalan mukaan ainekset ovat olleet sellaisia, että sosiaaliluokasta riippumatta kansalaiset ovat voineet valmistaa tuotteita itsensä kaunistamiseen.

Hunaja on ehdoton
kaunistaja

Kiistala kertoo olevansa omatekoisten kauneudenhoitotuotteiden suurkuluttaja. Hän käyttää viikottain muun muassa Elisabetin hiusnaamiota. Siihen tulee puolet juoksevaa hunajaa ja puolet oliiviöljyä. Ainekset sekoitetaan ja annetaan vaikuttaa hiuksissa tunnin verran ennen hiusten pesua.

Toinen Kiistalan suosikki on talvinaamio, jossa on maitoa ja pellavansiemeniä.

– Minulla on herkkä iho ja hain teininä apua ihonhoito-ongelmiin. Kotitekoiset tuotteet ovat turvallisia, koska niissä ei ole tuoksuja, ne ovat lisäaineettomia ja tuoreista tuotteista valmistettuja.

Kiistalan ehdoton kauneudenhoitoreseptien raaka-aine on hunaja.

– Se on todella hyvää jo sellaisenaan. Hunaja on antiseptinen ja talvella se kosteuttaa ja hoitaa jo sinällään kuivaa ihoa.

Vaikka ohjeista on jo syntynyt kirja, Kiistalan kauneudenhoitoreseptien keräily jatkuu edelleen.

– Tämä on parasta naistenillan toimintaa. Reseptejä on hauska kokeilla ja niitä voi tehdä pieniä määriä.

Kiistala rohkaisee myös itse kehittelemään reseptejä mieliraaka-aineista.

Mari Kiistala: Ruusuvettä ja koivunlehtiä, Hemmottelupäivän reseptejä suomalaisille naisille. Kustanneosakeyhtiö Nemo.

Päivän lehti

5.6.2020